torstai 22. maaliskuuta 2018

Parhaat (ja helpot) ukulele-biisit

Ylioppilaskirjoitukset ovat omalta osaltani nyt lopultakin ohi (tietenkin sillä varauksella, että pääsin kaikesta läpi :D), joten nyt on aikaa tehdä vaikka mitä kivaa! Viimeinkin voin vain lukea, kirjoittaa ja vaikka soittaa ukulelea hyvällä omallatunnolla, ennen kuin parin viikon päästä aloitan pääsykokeisiin pänttäämisen.

Opettelin soittamaan ukulelea joskus huhtikuussa, osittain musiikintunnin, osittain kokeisiin lukemisen välttelyn seurauksena. Parin illan jälkeen sormet olivat törkeän kipeät, mutta osasin jo soittaa jotain. Ja minähän olen ihminen, joka ei ole koskaan oppinut soittamaan kitaraa ja aina inhonnut sen soittamista! Ukulelessa on kuitenkin helpommat sointuotteet ja se sopii syliin mukavammin kuin iso kitara. Opettelin itse soittamaan sopraanoukulelella, joka on todella pikkuruinen kitaraan verrattuna, mutta nykyään omistan konserttiukulelen, joka on vähän isompi ja luulen, että sillä voi olla vähän helpompi opetella soittamaan, koska välit ovat luonnollisesti leveämmät. Oli miten oli, perussoinnut oppii ukulelessa nopeasti ja niillä pärjää pitkälle.

Ajattelin jakaa nyt muutaman ukulelesuosikkini, joiden avulla itse opettelin soittamaan ja joita tykkään soittaa muuten vain. Jos käyttämäni soinnut löytyvät netistä, linkkaan ne myös. Jos harjoittelet soittamaan ukulelea tai olet jo soittanut jonkin aikaa, kurkkaa nämä :) (Haluan kuitenkin muistuttaa, että en ole mikään huippuluokan ukuleletaituri, enkä pidä itseäni alan asiantuntijana. Nämä pohjautuvat täysin omiin kokemuksiini.)

Ensimmäinen biisi, jonka olen koskaan ukulelella soittanut. Tosin en ehtinyt tehdä sointuvaihtoja, joten soitin pelkkää C-duuria. Kipinä kuitenkin syttyi tästä. Helpot soinnut, eivätkä ne vaihdokset edes ole niin nopeita, kun vähän kehittyy. 

Stand by me
Sointukierto on äärimmäisen helppo: C, Am, F ja G. Tämä jatkuu koko biisin ajan, älyttömän kiva harjoittelubiisi! 

Ihan ensimmäisiä soittamiani biisejä. Mukavan helppo :)

Yllättävän helppo. Tämän biisin ansiosta opin Em-soinnun. Soitin joskus keväällä tätä niin paljon, että ehdin jo vähän kyllästyäkin. Ukutabs-on todella hyvä sivusto, sillä siellä laulua saa transponoitua suuntaan jos toiseen, ja ainakin mobiilissa sointuotteet ovat näkyvissä koko ajan, jolloin ne on helppo tarkistaa. 

Passenger: Let her go & Caravan
Ukulele tuntuu sopivan täydellisesti Passengerin biiseihin, mikä lienee syynä. 

Marina and the diamonds: Seventeen & Obsessions & Teen idle & EVOL & Happy
Marinan biisit ovat pääsääntöisesti todella helppoja soittaa, mutta tässä ovat suurimmat suosikkini. 

Narraan vähän. Osaan soittaa tämän aina modulaatioon asti, mutta siihen se sitten jää. Puhumattakaan siitä, että säkeistö menee ihan liian matalalta minulle laulettavaksi. Näistä seikoista huolimatta nautin I tryn soittamisesta, joten lisään sen tähän.

Kristiina Halkola: Laulu rakastamisen vaikeudesta (Suuri toivelaulukirja 7)
Tämä sopii sellaisille, jotka ovat soittaneet jo vähän aikaa. Laulussa rakastamisen vaikeudesta nimittäin on vähän haastavampiakin sointuja ja nopeita vaihtoja. Sitä on silti kiva soittaa, ihana biisi! 


Ultra bra: Pinnan alla (Ultra bra: Kaikki laulut)
UB on yleensä soinnuiltaan törkeän vaikea, mutta Pinnan alla on sieltä helpommasta päästä. Toivoisin muutenkin, että Pinnan alla olisi UB:n tuotannosta tunnetumpi. 

Ei musiikkivinkkausta ilman musikaaleja, vai mites se nyt meni. Usein musikaalibiisit ovat hankalia soittaa, mutta Hamiltonin Wait for it tekee poikkeuksen. Tosi helpot soinnut ja sointukierto. Ainoa miinus on usein nopeat sanat, mutta ehkä näin kotiolossa vaikeden kohtien sössötyksen voi antaa anteeksi. 

Bad horse chorus (+ reprise) on lyhyt ja hulvaton (vähän niin kuin minä, eikun) biisi, jossa on helpot soinnut, mutta melko nopeat vaihdot. 

Yllätyin positiivisesti siitä, miten helppo tämä oli. Lisäksi tämä on suhteellisen hidas, joten pitäisi olla aloittelijallekin helppo. 

Moon river saattaa näyttää helpolta, mutta siinä on muutamia kammosointuja ja hirviövaihtoja. Videolta löytyy tutoriaali, jolla biisistä saa vähän erilaisemman kuin perusrämpytyksellä. Ehkä jonain päivänä kietaisen pyyheturbaanin päähäni, varastan naapurin kissan ja istun ikkunalaudalle tätä laulamaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)