sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Hamilton Book Tag

Bongasin tämän haasteen Youtubesta ja päätin tehdä sen blogimuodossa! Tagin on luonut maureenkeavy ja sen voit katsoa tästä.

Rakastan Hamiltonia, rakastan lukemista: mikäs sen parempi tapa puhua molemmista kuin ne yhdistävä book tag! Otin vapauden suomentaa kysymykset, jotta ne sopivat paremmin muutenkin suomenkieliseen blogiin. Kaikki kökköydet ja epäselvyydet siis allekirjoittaneen piikkiin!


Musiikkia lukemisen taustalle. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

KYSYMYKSET

1. The Room Where It Happens: Kirja, jonka maailmaan tahtoisit asettua
Vaikea kysymys! Todella monissa lempikirjoissani liikutaan sellaisissa paikoissa, että siellä seikkailu olisi ehkä loppupeleissä ehkä ikävää tai vaarallista. Ehkä Janssonin Muumilaakso tai Tolkienin Kontu olisivat leppoisia paikkoja elellä. 

2. The Schuyler Sisters: Aliarvostettu naishahmo 
Kauhean vaikea kysymys tämäkin! Luulisi, että olisin keksinyt tähän jonkun helposti, mutta pää löikin ihan tyhjää. En tiedä, onko Tove Janssonin Kesäkirjan Isoäiti aliarvostettu, mutta hänestä ei kauhean paljon kuule puhuttavan. Mielestäni Isoäiti on loistava hahmo: tietyllä tavalla ilkeä, mutta kuitenkin lempeä. Hänellä on jalat maassa, mutta silti hän yhtyy välillä pienen Sophian mielikuvitusmaailmoihin. Haluaisin olla isona kuin Isoäiti. 

3. My Shot: Hahmo, joka menee tavoitteitaa kohti, eikä anna kenenkään estää
L. M. Montgomeryn Runotyttö-sarjan Emilia Starr. Emilia tietää pienestä pitäen, että haluaa jonain päivänä kirjailijaksi, eikä anna edes Elisabeth-tädin kirjoituskieltojen lannistaa. Emilia on kyllä eräs suurimmista fiktiivisistä esikuvistani! 

4. Stay Alive: Hahmo, jonka toivot säilyneen hengissä
Elina Pitkäkankaan Kuura-trilogian Matleena. Madde oli lempihahmoni aina ensimmäisestä osasta alkaen, enkä voi kuvailla sitä tuskaa, mikä seurasi, kun hän kuoli Ruskan lopussa. Lukiessani vaikeroin melkein ääneen, että "vie mieluummin vaikka Aaron, mutta ei Matleenaa, ei Matleenaa!" En ole oikein vieläkään yli tästä. (Spoileri, maalaa näkyviin!)

5. Burn: Sydäntä särkevin rakkaustarinan loppu 
Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneliä paljain käsin -trilogiassa Benjaminin ja Rasmuksen rakkaustarina ei pääty onnellisesti, minkä tosin voi arvata jo kirjojen nimistä. Vaikka olen lukenaut useamman rakkaustarinan, joka päättyy suhteen toisen osapuolen kuolemaan, riipii tämän parin kohtalo erityisesti sydäntä: Rasmuksen vanhemmat kieltävät Benjaminia osallistumasta hautajaisiin, ja Benjamin pääsee käymän Rasmuksen haudallakin vasta vuosikymmeniä tämän kuoleman jälkeen. Viimeisen osan hautausmaakohtaus onkin eräs koko sarjassa eniten itkettäneistä hetkistä. (Spoileri, maalaa näkyviin!) 

6. You'll Be Back: Röyhkein pahis
Mieleen tulee Paholainen pukeutuu Pradaan -romaanin Miranda Priestly. Melkoinen naispaholainen, mutta hirveydestään huolimatta hauska ja viihdyttävä hahmo. 
(olipas muuten vaikeaa keksiä suomenkielinen vastine sanalle sassy!)

7. The Reynolds Pamphlet: Kirja, jonka käännettä et osannut arvata etukäteen. 
Lionel Shiverin Poikani Kevin. Harvoin olen kirjaa lukiessani järkyttynyt niin pahasti kuin silloin, kun paljastui, että Evan aviomies, jolle hän oli koko kirjan ajan puhunut, olikin kuollut. (Spoileri, maalaa näkyviin!) 

8. Non-stop: Sarja, jonka olet maratoonannut
L. M. Montgomeryn Anna-sarja. Luin koko kahdeksanosaisen sarjan ensimmäisen kerran kesällä 2009. En muista enää, kuinka putkeen kirjat luin, saatoin nimittäin lukea välissä jotain muutakin, mutta ainakin ennen elokuista syntymäpäivääni olin lukenut koko sarjan. Sen ainakin muistan, että ollessani viikon verran mummolassa luin niin, että siirryin suoraan Annan unelmavuosista Annaan opettajana ja ehdin vielä aloittaa Annaa omassa kodissaankin ennen kuin palasin kotiin. 

9. Satisfied: Lempikirja, jossa on useampi näkökulmahahmo
Rainbow Rowellin Carry on! Vaikka näkökulmahenkilöitä on paljon, kaikki tuovat jotain tärkeää mukaan tarinaan. Jos yksikin puuttuisi, olisi kirja heti paljon köyhempi. (Carry on saa muuten jatko-osan: Wayward son ilmestyy syksyllä!) 

10. Who Lives, Who Dies, Who Tells Your Story: Kirja tai sarja, jonka uskot olevan merkittävä myös tulevaisuudessa
Vähän tylsä vastaus, mutta Harry Potterit. Sarja on ollut suosittu ilmestymisestään lähtien, eikä loppua suosiolle näy. Aina löytyy uusi sukupolvi, joka innostuu Pottereista
(Tämä kohta oli kauhean vaikea kääntää, alkuperäinen versio oli book/series you feel like will be remembered throughout history)

11. Helpless: Suhde, jota kannatit alusta alkaen
Miten nämä helpoimmilta tuntuneet kysymykset ovatkin näin vaikeita? Sanotaan vaikka The Infernal Devices -trilogian Tessa ja Jem. Trilogian kolmiodraama on monella tavalla mielenkiintoinen, mutta olin ihanan Jemin kannalla alusta alkaen. Tessa tosin on välillä niin pölvästi, että revin lukiessa hiuksia päästäni.

12. Ten Duel Commandments: Suosikki taistelukohtauksista
Ongelmani varsinkin elokuvien, mutta myös kirjojen kanssa on se, että taistelukohtaukset ovat yleensä hyvin puuduttavia ja sekavia. Olikin kauhean vaikea miettiä, mikä olisi se oma suosikki. Jostain aivojen uumenista mieleeni putkahti Mary Hoffmanin Stravaganza-sarjan kolmannen osan Kukkien kaupungin lopputaistelu, joka sijoittui häihin. Kirjan lukemisesta on varmaan lähemmäs seitsemän vuotta, mutta jollain tavalla kohtaus on jäänyt mieleen ravistelevana. Stravaganza on eräs niistä miljoonasta kirjasta, jotka pitäisi lukea uudelleen!

13. Say No To This: Guilty pleasure
Jyri Paretskoin Shell's angles -sarja. Vaikka olen kaukana kohderyhmästä, olen viihtynyt sarjan kanssa hyvin. (Viimeinen osa on kuitenkin vielä lukematta!) Mopopoikakirjat eivät kuitenkaan ihan sovi (muka) sivistyneen ja (teko)taiteellisen ihmisen kuvaan, jollaisen kovasti yritän itsestäni antaa, joten ne ovat oma salainen nautintoni. Joskus yläasteella luin myös Neropatin päiväkirjoja enemmän tai vähemmän salaa, mutta niitä en ole lukenut sen verran pitkään aikaan, että jätän ne vain kunniamaininnalle. 

14. What Comes Next: Sarja, jossa toivoisit olevan enemmän osia
Äh, tämä on vaikea. Pienenä olisin halunnut lähes jokaiseen sarjaan jatko-osia, joissa oltaisiin kerrottu päähenkilöiden lapsista ja lapsenlapsista ja niin edelleen, mutta nykyään olen usein tyytyväinen siihen, miten kirjailija päättää sarjansa lopettaa. Jos jotain on kuitenkin sanottava, niin mainittakoon Annukka Salaman Faunoidit. Lukisin mielelläni enemmän faunoidien maailmaan sijoittuvia kirjoja!

15. Right Hand Man: Suosikki ystävyyssuhteista (/BROTP) 
Yritin tänne asti keksiä joka kohtaan eri kirjan, mutta tässä vaiheessa on pakko luovuttaa: Kesäkirjan Sophia ja Isoäiti ovat ystävyyssuhteineen eräs kirjan parhaista asioista. 

16. What’d I Miss: Kirja tai sarja, jonka luit "myöhässä" 
Rick Riordanin Percy Jackson! En ikinä lukenut tätä sarjaa kohderyhmän ikäisenä, vaan tartuin siihen vasta lukiossa. (Syytän kyllä osaksi markkinointia, "uusi Potter" ei ikinä toimi mainoslauseena!)  Harmittaakin vähän, etten lukenut sarjaa aiemmin, tiedän nimittäin, että se olisi uponnut kyllä pikku-Celeen. Toisaalta myös isompi lukija viihtyi sarjan parissa vallan mainiosti, joten olen iloinen, että päädyin lukemaan sarjan myöhemmällä iällä. 

Haastan mukaan kaikki Hamilton-fanit, mutta oikeastaan kuka tahansa muukin saa innostuessaan napata haasteen mukaansa, kunhan mainitsee sen keksijän! Kunnia sille, kelle kunnia kuuluu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)