tiistai 24. joulukuuta 2024

Joulukalenteri 2024: 24. luukku

Tervetuloa vuoden 2024 joulukalenteriin!
 
Tänä vuonna sukelletaan kirjoitusprojektieni kulissien taakse ja kurkistetaan "kirjoitusraamattuni" sivuille. Tätä vihkoa voisi tituleerata myös suunnittelu- tai muistiinpanovihkoksi, mutta käytti siitä sitten mitä tahansa nimeä, tarkoitus on sama: siellä on kaikki muistiinpanot, joita kirjoittamiseni tueksi tarvitsen. Koska välillä elämäni on yllättävän kaoottista, kaikki kirjoitusprojektini ovat samassa vihkossa. Periaatteessa pidempien tekstien kirjoittaminen onnistuisi ehkä ilmankin tällaista vihkoa, mutta helpottaa kummasti, kun kaikkea tietoa ei tarvitse pitää omassa päässään. Siksi kirjoitusraamattuni on minulle korvaamaton apu.
 
Joulukalenterin tarkoitus on valottaa hieman sitä, millaisia muistiinpanoja ja tausta-ajatuksia tämä kirjoittaja riipustelee kirjoittamisensa tueksi. Minusta on todella kiinnostavaa kuulla muiden kirjoittajien ja kirjailijoiden työprosesseista, ja ehkä tämäkin voi inspiroida jotakuta toista. Itsestäänselvää kuitenkin lienee, että tämä on vain minun tapani toimia, eikä kaikki minun käyttämäni tavat sovellu kaikille. 

Meneillään oleva vihko on kolmas, ja se on aloitettu vuonna 2022. (Se sattuu myös olemaan vihko, jonka olen saanut "palkinnoksi" kirjoitusharrastuksestani, joten siksi on sopivaa, että se on pyhitetty kirjoitusharrastukselle.) Joulukalenterissa tulee kuitenkin näkymään myös joitain sivuja kahdesta edellisestä vihosta. 
 
Tämä on joulukalenterin viimeinen luukku. 
 
Luukku 24: Lukujärjestys
 
Ehdottomasti tärkein asia, mikä kirjoitusraamatustani kansien sisään kätkeytyy, on romaanikässäreiden "lukujärjestys". Tämä on koko tekstin punainen lanka: se kertoo, paljonko lukuja tekstissä ovat ja mitä niissä tapahtuu. Ilman tätä olisin aivan täysin hukassa sen suhteen, miten tarina kulkee! Uuden lukujärjestyksen teen aina, kun aloitan uuden version kässäristä, koska silloin kässärin rakenne ja sen myötä lukujen määrä ja sisältö todennäköisesti muuttuu enemmän tai vähemmän.
 
P:n luvuilla ei ole nimiä, mutta tekstissä on kaksi eri kertojaa, joten lukujärjestykseen on merkattu, kumpi kertoja on kyseessä. Lisäksi P:n erikoisuutena ovat "väliluvut", jotka kuljettavat sivujuonta eteenpäin, mutta eivät kerro tarinaa kummankaan kertojan näkökulmasta. Ne on merkattu listaan kirjaimin eikä numeroin. 

Joku voisi kirjoittaa pidempiäkin luonnehdintoja lukuihin, mutta minä en kuulu heihin :D Kuvassa on P:n kakkosversion lukujärjestys, mutta samanlaiset 1-3 sanan mittaiset kuvaukset on myös ensimmäisen version lukujärjestyksessä. Yleensä olen suunnitellut tekstiä jo aika pitkälle, kun alan kirjoittaa, joten tiedän, mitä tapahtumia tarkoitan, kun lukujärjestyksessä lukee "kulho". En myöskään halua asettaaa itselleni varsinkaan ensimmäistä versiota kirjoittaessani liian tiukkoja raameja: eri pisteiden yhdistäminen on hauskaa seikkailua, joka on ensimmäisen version kirjoittamisen suurimpia iloja.

Hauska fakta: lukujen "laatikoiden" väreillä ei ole sen enempää symboliikkaa, ne vain auttavat minua hahmottamaan kuviota paremmin. Se, millä on väliä, on se, että jokaisen tekstin kohdalla on tietyt värit, joita käytän. Nämä värit sopivat minun päässäni juuri tähän tekstiin. Esimerkiksi P:n kohdalla nämä värit ovat punainen, vihreä ja ruskea (plus väliluvut on merkattu sinisellä), ja Pusun värit ovat sininen, punainen ja keltainen.

Hyvää ja rauhallista joulua (tai muuta keskitalven juhlaa, tai vaihtoehtoisesti ihan tavallista tiistaipäivää) ja tarinoiden täyttämää talviaikaa! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)