lauantai 21. helmikuuta 2015

Kate Bush live at the Hammersmith Odeon

Kate Bushin ensimmäinen kiertue, Tour of Life, pyörähti käyntiin huhtikuussa 1979. Hammersmith Odeonin keikalta 13.5.1979 tehtiin videotallenne, tosin kaksi ja puolituntinen keikka on editointivaiheessa typistetetty alle tuntiin. Ihmiset olivat innoissaan kiertueesta ja paikat olivat loppuunmyytyjä. Oli selvää, että Bushin kannattaisi jatkaa keikkailua. Kate kuitenkin teki mitä lystäsi, ja palasi lavoille seuraavan kerran vasta syksyllä 2014. (Lähde: Rob Jovanovic: Kate Bush)

Olin erittäin tuore fani, kun keikkauutinen julkaistiin viime keväänä, joten en kiinnittänyt siihen ihmeemmin huomiota. Kevään ja kesän mittaan fanius kuitenkin kasvoi, ja olisihan se tietysti ollut hienoa päästä Katea näkemään tässä lähes historiallisessa konsertissa. (Ei-faneille tiedoksi: Kate Bush katosi täysin julkisuudesta 90-luvun alussa, eikä hänestä kuulunut juuri mitään ennen vuoden 2005 Aerial-levyä. Senkin jälkeen Kate on näyttänyt naamaansa harvemmin missään, vaikka onkin julkaissut kaksi levyä. Keikkauutinen oli siis uutinen isolla Uulla.) Oli vain muutama ongelma: Lontoo, kalliit ja loppuunmyydyt liput ja koulun käynti. Joudun siis odottamaan Before the Dawnista tehdyn keikkatallenteen ilmestymistä kirjastoon...

Sitä odotellessa voi katsoa Tour of Lifea. Joululahjaksi saamassani Bush-kirjassa kerrottiin tästä kiertueesta, ja mielenkiinto tietenkin heräsi heti. Kun dvd löytyi kirjastosta, olin lievästi ilmaistuna innoissani. Koska Beatlesin keikan analysointi oli hauskaa, teen saman nyt, kyseessä on kuitenkin melkoinen show, joka tarjoaa paljon pureskelemista :)

Show alkaa valaiden laululla, josta liu'utaan biisiin Moving. Katen tanssiliikkeet ovat hieman huvittavia, mutta niinhän ne aina ;) Sen jälkeen lauletaan Them Heavy People, jonka koreografia on hyvin samanlainen kuin musiikkivideolla. Sitten tulee kappale, jota ei oltu vielä ennen kiertuetta julkaistu: Violin. Tämä sisältää ehkä eniten tahatonta komiikkaa Katen vingahdellessa kuin syötävä ja hypähdellessä varsahyppyjä valtavien viulujen tanssiessa tämän ympärillä. 

Seuraava biisi on Strange Phenomena, jossa Katen esiintymisasu on hieno silinterineen ja hännystakkineen. Koreografia oli ehkä kuitenkin vähän tylsä, huolimatta Katen takin sisältä ilmestyvistä kukkakimpuista. Seuraavaksi esitettiin Hammer Horror, jonka aikana Kate tanssi kuten videolla. Erikoista tässä numerossa oli se, ettei Kate laulanut ollenkaan, eikä edes huulisynkannut taustamusiikkiin. Jovanovicin kirjan mukaan yleisölle oli kerrottu asiasta, mutta tuntuu se silti oudolta. Don't push your foot on the heartbrake oli hauskasti tehty. Kate taustatanssijoineen tanssii nahkatakeissa verkkoseinän edessä ja heiluttelevat roskapöntön kansia. Tämäkin nostaa hymyn huulille, mutta tällä kertaa se tuntuu olevan tarkoitus. ("Hei, tulkaa katsomaan! Kate ajaa näkymättömällä moottoripyörällä!") 

Seuraavaksi esitetään Wow. Katella on ihana, violetti mekko, mutta koreografia on vaan tylsä. Se on samanlainen kuin videolla, eli lähinnä ympäriämpäri pyörimistä. Miespuoliset tanssijat hameissaan pyörimässä usvan keskellä naurattaa hieman, mutta toisaalta idea on hyvä kolmen hameen heilahdellessa lavalla. Feel itin Kate soittaa yksin pianolla, ja se on riisuttu kaikesta ylimääräisestä. Sitten tulee Kite, jossa on todella pitkä intro. Tässä on varmaan Hearbraken lisäksi paras koreografia. Kivoja heittoja ja nostoja, ja lopun sateenvarjoihin tarttuva tuuli on hauska idea viedä esiintyjät pois lavalta. Ennen biisiä ja sen jälkeen lavalla toikkaroiva hahmo (olisiko Katen isoveli Paddy?) on outo, sitä ei selitetä millään lailla eikä liity biisiinkään. James and the Cold Gun on todella hyvin esitetty, ja Katen asua on todella hieno. Rakastan tapaa, jolla Kate laulaa kertosäkeen: "Remember GeNIe/from caSIno?" Lopetus tulee kyllä aika puskista Katen tarttuessa kivääriin ja "tulittaessa" hengiltä tanssijat. 

Sitten vuorossa ovat encoret. Ensimmäinen numero on Oh England my Lionheart, joka on kaunis laulu ja yksinkertaisuudessaan hieno esitys Kate istuessa lentäjänlakissa ja -takissa lavalla. Viimeinen numero on tietenkin Wuthering Heights. Kate nousee jälleen usvasta ja heiluttelee käsiään ja laulaa läpimurtobiisinsä kuten ennenkin, kovaa ja korkealta. Paras osuus tuli kuitenkin lopussa outron aikana Katen noustessa rampin päälle ja vilkuttaessa yleisölle iloisesti hymyillen. Esirippu sulkeutuu. 

Mielestäni keikka oli aivan mahtava. Siinä esitettiin niin paljon lempibiisejäni ja nähtiin Katen esiintymisasujen kirjo. (Miten Kate voi vaihtaa vaatteita niin nopeasti? Kiten ja Cold Gunin välissä on aikaa ehkä 4 min, esimerkiksi.) Koreografiat ovat nyt tietenkin oma lukunsa. Onhan niitä hienojakin, mutta jotkut naurattavat suunnattomasti ja tahattomasti. Ja onhan kaunista Katea tietenkin ilo katsella ja pyöhkeitä hiuksia kadehdin useaan otteeseen. Sitten huonot puolet, jotka liittyvät lähinnä tallenteeseen. Taltiointi on muuten hyvä, mutta siitä on poistettu niin paljon: show'n 24 laulusta on videolla vain 12, mikä on erittäin harmillista. Myös outoja kaksoiskuvia on jonkin verran, esimerkiksi Feel itin aikana Kate näkyy ruudulla kolmesta eri kulmasta, jotka limittyvät hieman toisiinsa. Laulujen poiston takia rakenne kärsii vähän. Joidenkin kappaleiden välissä näytetään omituisia kuvia, jotka eivät oikein liity asiaan, olisiko ne lisätty peittämään "epäjatkuvuutta"? 

Joka tapauksessa, olen onnellinen taltioinnin olemassaolosta. Koska on erittäin epätodennäköistä, että näkisin Katen joskus livenä, keikan katsominen kotisohvalta on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Eikä näitä biisejä varmaan koskaan livenä kuulisikaan, koska Kate ei esimerkiksi esittänyt mitään neljältä ensimmäiseltä levyltään Before the Dawn-kiertueen aikana. 

Tähän loppuun vielä näyte kiertueelta. Olkaa hyvä, Violin!

4 kommenttia:

 1. Wuthering Heights on täyttä rakkautta. Eipä mulla muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, kaikki mun kaverit ovat järkyttyneet ja pahasti kun kyseinen biisi on lähtenyt soimaan ensimmäisen kerran :) Hyvä että joku muukin tykkää ;)

   Poista
 2. Oi, tuore Kate Bush-fani! Olen iloinen. Minä olen katsonut tämän vuoden 1979 taltioidun videon useamman kerran, sillä menetin sieluni KB:n musiikille juurikin tuona samaisena vuotena, jolloin Wuthering Heights soi ahkeraan listoilla. 35 vuotta ehdin fanittaa ja voit varmaan kuvitella sen liikutuksen tunteen, kun viime syksynä olin katsomossa Before the Dawn -kiertueella ja Kate asteli paljain jaloin lavalle. Enkä ollut ainoa joka pyyhki silmiään. Katella on uskollisia faneja, joista monikaan ei enää uskonut näkevänsä häntä livenä. Katen ääni on nykyisiin muuttunut, mutta laulullisesti vuoden 2014 keikat olivat silti käsittämättömän upeita.Toivottavasti saamme saamme siitäkin dvd:n katsottavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olen sinulle niin kateellinen! Kate olisi hienoa nähdä livenä. Haluaisin niin kuulla Ninth Waven livenä...

   Dvd:tä toivon minäkin... Jos keikka oli läheskään yhtä upea kuin edellinenkin, (ja varmasti olikin) se on vain nautintoa ;)

   Poista

Sano sanottavasi rohkeasti, minä en pure ;)

Tarkistan kommentit räyhääjien varalta.