tiistai 27. lokakuuta 2015

Kirjamessutunnelmia

Messuilla tuli tosiaan pyörittyä, tässäpä vähän raporttia. Kuvia ei ole kuin pari, mutta ehkä te kykenette antaa anteeksi laiskalle valokuvaajalle ;)

Lauantaiaamuna bussi ajoi Messukeskuksen pihaan kymmeneltä. Siitä seikkailin tieni sisään, pohjoiselta sisäänkäynniltä eteläiselle, treffasin kaverit (Suden, Ellenin ja Kirjaneidon) ja kävin heittämässä tavarat pressitiloihin. Tuntui todella hienolta tulla ja mennä vain bloggajapassia heilauttamalla! (Saan iloa pienistä asioista, kuten huomaatte.) 

Lauantain ensimmäinen ohjelma oli Elina Hirvosen ja Anna-Riikka Carlsonin Ideasta kirjaksi-keskustelu. Keskustelu oli kiinnostava ja antoisa monin puolin. Erityisen kiinnostavaa oli kuunnella Hirvosen taustatutkimuksesta, kuinka hän oli kysellyt juttuja lääkäreiltä ja tutkinut Helsingin keskustaa poliisien kanssa. Arvostan ihmisiä, jotka jaksavat tehdä valtaisaa taustatutkimusta, sillä itse en laiskamatona heihin kuulu. (Siksi kirjoitankin erittäin epärealistisia juttuja.) 

Keskustelun jälkeen lähdimme tutkimaan messujen kirjatarjontaa. Koska olen erittäin huono suunnistamaan ja suuntavaistoni on olematon, olin koko ajan ihan hukassa. Olisin yksin liikkuessani luultavasti eksynyt myyntipöytien väliin, jäänyt sinne ja löytynyt ensi vuonna uusia messuja järjestettäessä. Kierrellessämme näimme myös Jari Litmasen ja mahdottoman pitkän nimmarointijonon.

Seuraavana menimme katsomaan Nuori Aleksis-palkinnon jakoa. Yhtäkään ehdokaskirjoista en ollut lukenut, mutta raadin perustelut herättivät kyllä mielenkiinnon. 

Syötyämme ruokamessujen osastolta hakemamme ruuan, palasimme Takaumalle, jossa Kaari Utrio ja JP Koskinen keskustelivat kirjalijan vuodesta ja toimeentulosta. Koskinen oli kirjoittanut ylös kirjoittamistulonsa vuoden ajalta ja se oli hurjaa kuunneltavaa. Joinain kuukausina rahaa voi tulla paljon, joinain todella paljon. Esimerkiksi Me naiset-lehden jatkokertomuksesta maksetaan hurjasti!

Saavuimme kuuntelemaan Anu Holopaista hieman kesken kaiken. Holopaisen Ihon alaiset on ollut lukulistallani kuukausikaupalla ja nyt se nousi vielä korkeammalle. Tämä kirja on oikeasti pakko lukea! 

Seuraava ohjelma oli e-kirjapaneeli. En itse ole erityisemmin innostunut e-kirjoista, vaikka ne ovatkin käteviä ja vievät vähemmän tilaa. Rakkaus paperikirjoihin on kuitenkin suuri. En oikein jaksanut keskittyä tähän paneeliin, koska aihe ei kiinnostanut. Puhujat olivat kuitenkin hyviä ja vakuuttavia. 

Illan viimeiseksi ohjelmaksi jäi Antti Holman Kauheimmat runot. Nimensä mukaan ne olivat aivan järkyttäviä, mutta Holman esiintyminen toi hymyn huulille. Sitten olikin jo aika lähteä omiin suuntiin. Nukahdin heti sänkyyn päästyäni. 

Yöpaikassani oli unikaveri valmiina<3

Sunnuntaina menimme ensin kuuntelemaan Tittamari Marttista ja Siri Kolua, jotka keskustelivat nuortenkirjallisuudesta tällä hetkellä. Keskustelu oli hauska, mutta asiallinen. Aihe oli itselle tuttuakin tutumpi, mutta sitä oli silti mukava kuunnella. Kirjat ovat nuorille tärkeitä, sen kirjailijat totesivat moneen kertaan. Uskaltauduin esityksen jälkeen pyytämään hauskalta ja aurinkoiselta Siri Kolulta vielä nimikirjoituksenkin! 

Seuraavaksi menimme jonottamaan Elina Rouhiaisen nimmareita. WSOY:n pisteellä järjestetty haastattelu ei ollut paikaltaan paras mahdollinen. Haastattattelijan ja Rouhiaisen mikit eivät toimineet kuin vasta loppuvaiheessa ja jonossa kuunteleminen ei ollut yhtä miellyttävää kuin penkillä istuen kuuntelu. Sain kuitenkin nimmarin ja upean Susiraja-keksin, jonka kirjailija oli itse leiponut. Totesin åisteellä jo ääneen, ettei keksi varmastikaan kestä ehjänä kotiin asti ja oikeassahan minä olin. Illalla kotiin päästyäni kaivoin kassistani pussillisen Susiraja-rouhetta. (Siskoni tosin lohdutti minua sanomalla, että siitä tuli palapeli.) 

Kiertelimme vielä messualueella ja osuimme Osuuskumman pisteelle, jossa sitten olikin kirjailijoita vaikka muille jakaa: Magdalena Hai, J. S. Meresmaa, Maria Carole, Salla Simukka... Kaikilta edellämainituilta sain nimikirjoitukset, paitsi Meresmaalta, joka kulki kyllä osaston edustaa edestakaisin, mutta ei pysähtynyt. (Ehkä olisi itse pitänyt olla rohkea ja kiskaista hihasta...) Käteni tärisivät ja suu kieltäytyi tottelemasta aivoja muuttaen puheeni kummalliseksi änkytykseksi ja mongerrukseksi kirjailijajoukon keskellä seistessäni. Ihan mahtava kokemus kuitenkin! 

Osuuskumman pisteeltä jatkoimme matkaa syömään, minkä jälkeen oli aika sanoa heipat messuille. Hyppäsimme raitiovaunuun ja ajoimme Akateemiseen kirjakauppaan juomaan herkullista kaakaota ja ninjailemaan kirjalahjoja toisillemme. 


Sitten täytyikin jo lähteä juna-asemalle, jossa jaoimme kirjapaketit toisillemme, pidimme itkettävät ja naurattavat läksiäispuheet, halailtiin paljon mutta liian vähän ja lopulta erottiin. 

Junassa feat. Kaikenkarvaiset ystäväni, messuilta saatu kirjanmerkki, metrilaku ja glitterkynnet

Juna jyskytti läpi pimenevän illan, ja lopulta pääsin kirjoineni kotiin varsin väsyneenä, mutta onnellisena. Arkeen palaaminen sattui ja tuntui kurjalta ihanaakin ihanamman messuviikonlopun jälkeen. Muistoja (ja metrilakua) kuitenkin jäi lohduttamaan harmaata arkeani<3 


Messuostokseni. Janne Tellerin Samantekevää oli luettu jo aiemmin, mutta sen sai halvalla ja se oli niin järkyttävä ja ajatuksia herättävä kirja, että se oli osittain pakko ostaa itselle. Maria Carolen Tulen tyttäriä on pitänyt lukea jo pitkän aikaa ja nyt sain lopulta aikaiseksi ostaa sen. Plussana kirjassa tietty kirjailijan omistuskirjoitus. Kaikki Anne Frankin päiväkirjat ehdittiin ostaa jonottaessani Elina Rouhiaisen nimmaria, joten kanssamessuilijani ystävällisesti painostivat minua ostamaan lohdukseksi Jane Austenin Viisastelevan sydämen. Tätä Austenia en ole vielä lukenut ja pokkari on hurmaavan kaunis, joten ehkä minä en paljoa hävinnyt. J. S. Meresmaan Mifongin ajan ja Jessie Burtonin The Miniaturistin sain lahjaksi. Ensimmäisen olen lukenut muutama vuosi sitten ja pidin siitä kovasti. Jälkimmäisestä en ole koskaan kuullutkaan, mutta se vaikuttaa todella kiinnostavalta. 

Mahtavat messut siis kaikin puolin. Kiitos bloggaajapassin järjestäneille, mahtava tilaisuus meille bloggajille. Kiitos esiintyjille, olitte mahtavia. Kiitos muille bloggaajille, joiden tapaaminen oli yhtä aikaa hömmentävää ja mahtavaa. Kiitos kirjailijoille ja kirjakauppiaille, jotka toivat kirjansa myyntiin ja saivat onnea ja ihastusta aikaan. Kiitos ystäville, olette rakkaita. <3

Kiitos.

10 kommenttia:

 1. Messut olivat kyllä ihanammat kuin osasin edes odottaa! <3
  Bloggaajien pisteellä en harmikseni päässyt käymään, enkä kärsimmättömänä tyyppinä jäänyt nimmareitakaan odottelemaan. Ja mäkin kävin kuuntelemassa Tittamari Marttista ja Siri Kolua, tuttu aihe, mutta viihdyttävä keskustelu. :-)

  VastaaPoista
 2. Aww, oli kyllä ihanaa!! :D Ens vuonna sit uudestaan, mutta ei kyl ooteta vuotta et nähään uusiksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli!! Ja joo, vuotta ei odoteta, vaikka mikä olisi!

   Poista
 3. Voi että oli kyllä niin ihana nähdä murmeliini! Naurahdin "ystävällisesti painostamiselle", taidettiin kyllä Suden kanssa olla kohtuullisen aggressiivisia ja yritettiin muistaakseni villitä enempäänkin... :D Tätä on mukava muistella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoin nyt vaan tolleen nätisti ;) Mutta mä kuitenkin pidin pääni, enkä ostanut kuin sen yhden Austenin! :D

   Poista
 4. Eihän tähän mitään muuta voi sanoa, kuin että

  TIU.

  VastaaPoista
 5. http://sanokaavainsudeksi.blogspot.fi/2015/10/liebster-award.html

  Tiu

  VastaaPoista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)