torstai 27. syyskuuta 2018

Syyssuunnitelmia

Syksyn saapuessa saapuvat myös koulukiireet ja stressi, vaikka kuinka yrittäisi niitä välttää. Kirjoittaminen pitää minut sen kaiken keskellä järjissäni, vaikka aikaa sille jää väkisinkin vähemmän kuin esimerkiksi kesällä. Miltä syksyni näyttää kirjoittamisen suhteen? Liian tiukat suunnitelmat stressaavat, joten en lyö mitään lukkoon, mutta täysin ilman suuntas en lähde kirjoittamaan. Tein keväällä suunnitteluvihkoon "rennon kirjoitussuunnitelman", jota aion nyt syksylläkin noudattaa.

P
Kerroinkin jo aiemmin saaneeni P:n ykkösversion valmiiksi, mutta eihän kirjoittaminen tähän lopu. P on nyt lähetetty esilukijoille, mutta täällä päässä olen laittanut kässärin ja hahmot lepäämään pöytälaatikon uumeniin. Palaan P:n pariin todennäköisesti vasta ensi vuonna, joten teksti ja ajatukset saavat nyt muhia rauhassa. 

Editointi
JL:n editointi jäi kesällä surullisen vähälle, mutta jos rehellisiä ollaan, ei sitä olisi niillä helteillä pystynyt tekemäänkään. Vaikka nyt eletään vasta syyskuuta, asunnossani on niin kylmä, että voisi luulla talven jo tulleen. Tämä puolestaan on herätellyt minut taas kiinnostumaan JL:sta, enkä valita: pidän tästä tarinasta, ja harmittaakin, kun se on hyvin usein jäänyt jonkun toisen tekstin jalkoihin. Tavoitteena olisi saada kakkosversio valmiiksi vuoden loppuun mennessä, eikä se edes aivan mahdottomalta tunnu: 19/25 lukua on jo kirjoitettuna. Ensimmäisen version kanssa tuskailin toisen päähenkilöni kanssa, mutta tällä kerralla toinen heistä on aiheuttanut harmaita hiuksia. Ensimmäisessä versiossa hän käyttäytyi välillä todella ongelmallisesti, kun ottaa huomioon, että lukijan täytyisi pitää hänestä ja olla hänen puolellaan. Myös kässärin dialogipitoisuus mietityttää, mutta hahmovetoisena kirjoittajana minulla on paha tapa keskittyä hahmojen suhteiden toisiinsa ja itsensä kehittämiseen ja unohtaa kaikki sellaiset pikkuasiat kuin miljöön rakennus, jännite ja tapahtumat ylipäänsä. Toisaalta keskivaiheilla henkilöt ovat melko pitkään samassa paikassa pystymättä siirtymään mihinkään, joten heillä on aikaa jutella. 

Editointiin liittyy myös Pusu. Toisen version valmistumisesta on yli puolitoista vuotta (!), joten pyrin aloittamaan senkin editoimisen vielä tämän vuoden puolella. Alustavan suunnitelman mukaan aloittaisin lokakuussa, mutta katsotaan, miten kiireinen muuten olen. 

NaNoWriMo
Luitte oikein! Harkitsen marraskuun oikeaan Nanoon osallistumista parin vuoden tauon jälkeen. Campeista on jäänyt hyvä maku suuhun, joten lähtisin kirjoittamaan positiivisella mielellä. Toki 50k sanaa on aivan eri asia kuin 3k tai 10k, joihin olen Campeissa yltänyt, mutta aina voi yrittää. Jotenkin ajattelen, että olen kehittynyt kirjoitusrutiinin luomisessa paremmaksi marraskuun 2015 jälkeen, joten ainakin lähmmäs tavoitetta uskoisin pääseväni kuin silloin. Toisaalta en tiedä, onko ajatus marraskuun kirjoittaimisrykäisystä mahdoton tässä elämäntilanteessa. Vuonna 2015 olin lukion ykkösellä, nyt vietän fuksivuotta yliopistossa, ja sekä silloin, että nyt paljon aikaa ja energiaa menee pelkkään uuden järjestelmän opetteluun ja rutiineiden luomiseen. Toisaalta marraskuu on luentojen kannalta melko väljä (ei puhuta kotitehtävien määrästä tässä, jooko), joten siinäkin mielessä kirjoittaminen olisi mahdollista. Toisaalta marraskuu todennäköisesti katkaisee kaiken editoinnin, mutta jos esimerkiksi JL:n kanssa teen ahkerasti töitä syyskuun lopun ja lokakuun alun ajan, pääsen ehkä tavoitteeseeni, ja jos en pääse, ei se ole maailmanloppu. Nanoon ajattelemani teksti on todella erilainen kuin mikään näistä kolmesta käsikirjoituksesta, joten olisin todella innoissani ja jännityksellä lähdössä kirjoittamaan sitä, jos päätän osallistua. Onneksi tässä on miettimisaikaa! 

Eiköhän näillä suunnitelmilla pärjätä loppuvuosi. Entä lukijat, onko teillä jotain suunnitelmia ja/tai tavoitteita syksyksi? Kertokaa ihmeessä, olivat ne sitten kirjoittamiseen tai johonkin aivan muuhun liittyviä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)