tiistai 7. lokakuuta 2014

Tanssivia kilpikonnia ja musisoivia kettuja

Kirjaston poistomyynnistä löytyi Ludvik Askenazyn satukirja Siinä maassa ketut soittelivat nokkahuilua. Itselläni oli jo aiemmin omana saman tekijän seuraava kirja, Siinä maassa kultainen kilpikonna tanssii kuutamossa. Kettukirja on kirjastosta lainattu ja mulle luettu jo kun olin pieni, mutten muista kuin yhden sadun, jossa tyttö itkee timantteja ja hymyilee ruusuja. Kilpikonnasta muistan paremmin asioita, vaikkei sitäkään hirveästi mulle lapsena luettu, syynä satujen pituus. Siinä lempisatuni oli (ja on kai edelleen) Nanette ja kissanpoikanen, mutta myös Muodonmuutosten mestari on aika loistava. Myös kirjan upea, pehmeä seepianvärinen kuvitus (tekijä Dieter Wiesmüller) on mieleenjäävä. Kettujen kuvitus ei ole niin hieno, vaikka André Barben piirtämät kuvat ovatkin miellyttävää katseltavaa. 

(Kilpparikirjasta ei ole kuvaa, kun se on takkuuksien takana enkä sitä jaksa hakea.)

Nämä sadut ovat muutenkin nyt se juttu. Grimmin satuja olen lukenut kaksi kirjallista ja suunnitelmissa olisi lukea Askenazyn kirja nyt syysloman aikana. Grimmin saduissa on se aika, eurooppalainen maailma ja verisyys, kun taas Askenazy on koonnut satuja ympäri maailman (vai onko? Ainakin kertoja väittää kuullensa sadut eri puolilta maapalloa). Tarina kultaisesta kilpikonnasta on esimerkiksi afrikkalainen. Jokaisen luvun alussa on myös johdanto, joka kertoo hieman maasta ja siitä, kuka kertoo satuja. Sadut on muutenkin kerrottu hyvin. Tästä tykkään. 

Loppuun vielä lainaus takakannesta:
"Siinä maassa, missä ketut soittelevat nokkahuilua ja missä jäälintu myyskentelee marmelaatia, eleli tsaari, nimeltänsä Iivana Mukava. [...] Sadut pursuavat viehättävää huumoria, ja kesken jännittävien tapahtumien saattaa sadunkertoja Ludvik Askenazy hymyillä taruhahmojensa inhimillisille heikkouksille. Siis teroittakaa korvanne, ja koirat sekä  kissakin saavat kuunnella. Pienet papukaijat myös."
Tuo viimeinen lause<3

Kirjan lisäksi olen onnellinen, koska mun täytyy herätä enää huomenna kouluun. Sitten alkaa loma!

Aamulla kouluunlähtöaikaan. Myöhemmin tuo alue vielä leveni sellaiseksi vaaleanpunaisen ja laventelinväristen pilvien kuvioksi. Upean näköistä!

2 kommenttia:

  1. Kuulostavat kiehtovilta satukirjoilta, pitää tutustua joskus. :) Jos se sopii pienille papukaijoille, ei voi olla huono,

    VastaaPoista

Sano sanottavasi rohkeasti, minä en pure ;)

Tarkistan kommentit räyhääjien varalta.