torstai 28. helmikuuta 2019

Jatkumo-haasteen kooste

Yöpöydän kirjojen Jatkumo-lukuhaaste päättyy tänään. Luin haasteeseen 26 kirjaa 18 eri sarjasta ja saavutin sillä tason Sarjastaja. (Kuukausikoosteiden lukumäärät heittävät vähän, syyttäkää humanistin matikkaa! Tuon luvun pitäisi nyt kuitenkin olla oikein.)

Luen paljon sarjakirjoja muutenkin, joten tähän haasteeseen osallistuminen ei vaatinut kauheasti vaivannäköä: annoin määrän kasvaa itsestään, enkä erityisemmin miettinyt lukemisiani haasteen puitteissa. Toki se motivoi esimerkiksi jatkamaan Anna-sarjan uudelleenlukua entistä rnemmän. Olisin toivonut saavani sen projektin tämän haasteen aikana loppuun, mutta viimeisen osan lukeminen englanniksi on hidasta. 

Haasteeseen kuului lukemisen lisäksi muutamia kirjasarjoihin liittyviä lisätehtäviä. 

Ota kuva omaan kirjahyllyysi hankituista kirjasarjoista

Minulla on tällä hetkellä oikeastaan kaksi kirjahyllyä, toinen nykyisessä kotikaupungissa ja toinen kotikotona. Satuin käymään viime viikonloppuna sopivasti kotikotona, missä kuvasin sieltä löytyvät kirjasarjat. Tein tässä tehtävässä rajauksen: otin mukaan vain hylly(i)stäni löytyvät kokonaiset sarjat. Jos olisin ottanut mukaan myös yksittäiset osat ja vajaat sarjat, ei tämä postaus loppuisi ikinä. 

Grimmin sadut on oikeastaan yhteisestä hyllystä, mutta olivat niin esteettisiä, että otin ne tähän mukaan. Annukka Salaman Faunoideista Harakanloukun hankin heti sen ilmestyttyä, kaksi ensimmäistä on ostettu pari vuotta myöhemmin kirjakaupan loppuunmyynnistä hyvin halvalla. Cassandra Claren The Infernal Devices -trilogiasta kaikki on ostettu Akateemisesta kirjakaupasta. Laura Ingalls Wilderin Pieni talo preerialla -sarjaa keräilin antikvariaateista noin kuuden vuoden ajan ennen kuin kaikki osat olivat hyllyssäni. 

Nykyisestä kotihyllystäni löytyvät seuraavat kirjasarjat:

Maria Turtschaninoffin Punaisen luostarin kronikoita on ainoa sarja, jonka kaikissa osissa on kirjailijan omistuskirjoitus. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla näyttää todella hyvältä hyllyssä, mutta on vielä lukematta. Cornelia Funken Mustesydän-trilogian ensimmäistä osaa etsin vuositolkulla tuloksetta, kunnes lopulta kaverini bongasi pokkarin rovaniemeläisestä antikvariaatista. J. K. Rowlingin Harry Potterit haluaisin itselleni myös englanniksi (ja kuvitettuna!), enää kuusi jäljellä :D L. M. Montgomeryn Anna-sarjan keräilemisestä olen puhunut tässä ja tässä postauksessa. (Kollaasin viimeinen kuva ei varsinaisesti liity mihinkään, se on siinä vain esteettisistä syistä :D) 
Oma lukunsa on myös sarjojen yhteisniteet: 

J.S. Meresmaan Keskilinnan ritarit oli seuranani joulukuun 2016, joka oli varmaan stressaavin joulukuu koko elämäni aikana. L. M. Montgomeryn Runotyttöä en ole ehkä lukenut niin monta kertaa kuin Annaa, mutta sen vaikutukset varsinkin pikku-Celeen olivat melkoiset. Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin kootut kertomukset on tullut mukaani kotikodin lastenkirjahyllystä, koska se oli lapsuuteni rakkaimpia kirjoja ja tietynlainen turvakirja edelleen: mitäs muuta sitä vieraaseen kaupunkiin muuttava tarvitsisi? Douglas Adamsin Linnunrata-trilogiaan liittyvä pakkomielteeni on hieman laimentunut yläasteajoilta, mutta trilogia on vaikuttanut huumorintajuuni melkoisesti. Olen muuten aina inhonnut tuota Linnunradan kantta, se ei liity juuri millään tavalla itse sarjaan ja on kaiken lisäksi melkoisen ruma. Pari vuotta sitten ilmestynyt uusi yhteisnide on oikeasti superhieno ja kaiken lisäksi liittyy aiheeseen!
Olen tuskaillut jo useamman vuoden sitä, että minulla ei ole (paria poikkeusta lukuun ottamatta) yhtäkään sarja-asultaan täydellistä sarjaa: on eri painoksia, pokkareita kovakantisten seassa, kesken kaiken muuttuneita sarja-asuja (Faunoidit, looking at you)... Vaikka täydelliset sarjat näyttävätkin paremmalta hyllyssä, en aio vaihtaa jo omistamiani mihinkään edes yhtenäisten sarja-asujen toivossa. 

Lue sarjaan kuuluva kirja, jolla on mielestäsi kaunis kansi


Päähenkilö kasvaa huomattavasti sarjan aikana

Vastaan ehkä vähän tylsästi Harry Potterin, jonka aikana Harry kasvaa sekä fyysisesti että henkisesti pikkupojasta lähes aikuiseksi. Toisaalta Anna Shirley kasvaa sarjansa aikana paljon vanhemmaksi kuin Harry, joten myös Annat sopivat tähän kategoriaan. 

Sarja, jonka lukemiseen et koskaan kyllästy

Harry Potter, Anna, Runotyttö ja Linnunrata ovat kaikki sellaisia sarjoja, jotka olen lukenut useammin kuin kahdesti, eikä kyllästymistä näy edelleenkään. (Tai no, Linnunrata on ehkä pieni huijaus: olen lukenut sarjan kahdesti, mutta kuunnellut kuunnelman läpi useampaan kertaan.)

Lue kaksi tai useampi samaan sarjaan kuuluva teos

Luin seuraavista sarjoista enemmän kuin yhden kirjan: 


Älä koskaan pyyhi kyyneliä paljain käsin
Väkiveriset

Kirjanoita
Anna

Muodosta kirjoista kirjanselkämysruno

Kiven sisässä Hämäränsäteet
Sairaus, Puhdistus, Loisto, Kuolema: Anna omassa kodissaan
Tuulen varjo Kaarnan kätkössä
Lohikäärmeen etsintä, Rabbin katti, Baskervillen koira
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat: Neljäntienristeys, Sateenkaarinotko
Kirjanoita, Noitakirja: Elämä ja kuolema
Mifongin lunastama Annan perhe Veden vallassa
Maresin voima: Ruska
Annan unelmavuodet

Anna opettajana ja Susanna ja kullankaivajat jäivät kyydistä, kun en millään keksinyt, miten olisin tunkenut ne mukaan :D

Haasteeseen luetut kirjat

J.S. Meresmaa: Mifongin lunastama (Mifonki #6)
J.S. Meresmaa: Hämäränsäteet (Ursiinitrilogia #2)
Stephenie Meyer: Elämä ja kuolema (Twilight #1.5)
L. M. MontgomeryAnnan unelmavuodet (Anna #3)
L. M. MontgomeryAnna opettajana (Anna #4)
L. M. Montgomery: Anna omassa kodissaan (Anna #5)
L. M. Montgomery: Annan perhe (Anna #6)
L. M. MontgomerySateenkaarinotko (Anna #7
Seita Parkkola & Niina Repo: Loisto (Rajat express #2) 

2 kommenttia:

  1. Kiitos haasteeseen osallistumisesta ja onnea korkeimman tason saavuttamisesta! Taisin aliarvioida paitsi omani, myös muiden sarjakirjojen lukutottumukset, omaankin koosteeseeni kun sain hämmästyttävät 46 teosta. :D

    En ollut vuoden aikana juurikaan kiinnittänyt huomioita luettuihin ennen koostamista. Luin vuoden aikana parikin samaa kuin sinä, Veden vallassa ja Noitakirja. Anna-sarjaa pitäisi lukea lisää, olen vasta ensimmäisen osan lukenut jokunen vuosi sitten ja nyt olisi hyllynlämmittäjä-pinossa Anna ystävämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo 46 kirjaa on kyllä huima määrä! Jos jotakin tästä haasteesta opin, niin sen, että luen tosi paljon sarjakirjoja :D

      Suosittelen kyllä Anna-sarjaa! Se on kokonaisuudessaan aivan ihana.

      Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)