lauantai 28. marraskuuta 2015

Liebster award



(Mulla oli jo melkein koko postaus valmiina, mutta sitten nakkisormi iski ja koko höskä katosi bittiavaruuteen. Belgia.) 

Minut haastettiin kolme kertaa, kiitos Pearl Clover, Kirjaneito ja Susi!

Ohjeet:

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi
3. Vastaa palkinnon antajan esittämiin 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin puolestaan palkitsemasi bloggaajat vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.


Pearl cloverin kysymykset:

I Millä perusteella yleensä valitset kirjan (esimerkiksi kirjastosta)?

Vaikka kirjaa ei ole kanteen katsominen, kiinnostava kansi ja kiehtova nimi houkuttelee tarttumaan kirjaan mielummin. Lempisarjan jatko-osa tai suosikkikirjailijan uusin lähtevät mukaan myös aika helposti. Lehdissä ja blogeissa hehkutetut ja ystävällisesti painostetut teokset sujahtavat kirjastokassiin myös. Myös puhtaita herätelainauksia tulee tehtyä. 

II Kirja josta haluaisit tehtävän elokuvan.

Tämä tietysti edellyttäisi sitä, että elokuvasovitus olisi hyvä ja alkuperäisteokselle uskollinen. Monet Montgomeryn kirjat olisi mahtavaa nähdä valkokankaalla. Emily the Strange voisi olla hauska elokuvamuodossa. Mustesydämen jatko-osia toivoisin myös (tosin parempina kuin ensimmäinen). Ah, näitä on niin monia! Aivoni toimivat välistä erittäin elokuvallisilla asetuksilla ja alan kuvitella, miltä jokin kohtaus näyttäisi. 

III Jos saisit tavata yhden kirjailijan, elävän tai kuolleen, kenet tapaisit?

Vaikea valinta, mutta ehkä J. K. Rowling veisi kuitenkin voiton. 

IV Mitä tekisit hänen kanssaan ja mistä ehkä keskustelisitte?

Puhuisimme syvällisiä Pottereista ja elämästä ylipäätään, joisimme pannukaupalla teetä ja mutustelisimme pullaa. 

V Ketä fiktiivistä henkilöä ihailet/olet ihallut?

Harry Pottereiden Lunaa ja Hermionea, Mustesydämen Meggietä ja Elinoria, Peppi Pitkätossua, Linnunradan Ford Prefectiä, Fedja-setää, Maija Poppasta, Onnelia ja Annelia, Tuulen viemään Scarlettia (kyllä, kaikesta huolimatta), Nalle Puhia, Muumimammaa...

VI Kehen fiktiiviseen henkilöön et puolestasi koskaan tahtoisi törmätä!

Dolores Pimento kenties. Poikani Kevinin nimihenkilöön en myöskään todellakaan tahtoisi tutustua. Mustemaailman Doriaa kumauttaisin jollakin painavalla esineellä päähän ja kirkuisin häntä poistumaan lopullisesti kaikista mahdollisita maailmoista. 

VII Kenen henkilön elämäkerran/päiväkirjakokoelman haluaisit ehkä lukea?

Kate Bushin päiväkirjoja (onkohan sellaisia olemassa?) olisi upea päästä lukemaan! Montogomeryn päiväkirjat ovat roikkuneet lukulistalla ikuisuuksia. 

VIII Millä kirjalla on mielestäsi hienoin kansikuva?

Rakastan kauniita kansikuvia, ja yhden valitseminen on todella vaikeaa. Sanotaan, että Cornelia Funken Mustemaailma-trilogian kannet kokonaisuudessaan. 

IX Minkä kirjan juonta tai jonkun tapahtuman haluaisit muuttaa?

Vaikka monet kirjailijat saavat aikaan halun heittää kirjan seinään, olen silti sitä mieltä, ettei juonia kanmata lähteä muokkaamaan. Pottereista en jättäisi ketään kuollutta henkiin, vaikka itkenkin katkeria kyyneleita aina hahmon kuollessa, ja jopa kaikkein pahimmat juonenkäänteet jättäisin tiettyihin kirjoihin (kröhömtuulenviemääkröhöm). Jos kuitenkin yhden asian saisin yhdestä kirjasta muuttaa, niin Nälkäpeleistä poistaisin typerän draamailun ja kolmiodraaman. Katnissin ja Peetan suhteen teeskentely on hyvä idea, mutta suhteen loppuratkaisu on typerä. Peeta on sitä paitsi raivostuttavan tylsä ja ärsyttävä hahmo. Mustemaailmoista poistaisin Dorian, jota olen vihannut ensimmäisestä lukukerrasta lähtien. 

X Ketä sivuhenkilöä rakastat?

Montogomeryllä ja Rowlingilla lähes kaikki sivuhenkilöt ovat herkullisia ja jos ei vallan rakastettavia, niin ainakin rakkaita vihattavia. Linnunradan Zaphod Beeblebrox, Trillian McMillan ja paranoidi androidi Marvin ovat myös aivan loistavia. Annukka Salaman faunoidijengistä on tullut minulle myös läheinen kaveriporukka. Ihan päätöntä sakkia. 

XI Mitä kirjat merkitsevät sinulle?

Minulle on luettu aina, ja kun opin lukemaan itse, luin kahta kauheammin. Lapsena ja alakouluikäisenä kirjat tarjosivat tekemistä tylsiin hetkiin ja ruokkivat mielikuvitusta, myöhemmin kirjoista tuli eräänlainen pakopaikka stressiltä, kiireeltä ja suruilta. Kirjat merkitsevät siis kokonaan toista maailmaa, yleensä mukavampaa kuin todellinen. Rentoutumiskeino, rakas harrastus, pitää minut järjissäni. 

Kirjaneidon kysymykset:

1. Pitääkö kirjat mielestäsi lukea ennen elokuvaversion katsomista?

Kyllä, ehdottomasti. Aina ja ikuisesti. En ikinä katso elokuvaa ennen kirjaa, tai ainakin pyrin siihen. Kuvittelen mielummin hahmot ja tapahtumapaikat ensin itse. Yläasteella katsoimme koulussa ensimmäisn Nälkäpelin, enkä ollut lukenut kirjaa. Kyseessä oli erittäin ahdistava kokemus, koska tiesin jatkuvasti tekeväni väärin. 

2. Luitko lapsena ja jos luit, mikä oli lempikirjasi?

Kyllä, erittäin paljon. Ihan pienenä minulle luettiin äänen kuvakirjoja, Myyrää sekä Viirua ja Pesosta. Vähän kasvettuani mukaan tulivat Fedja-setä, Onneli ja Anneli ja Astrid Lindgrenin kirjat. Opittuani itse lukemaan luin Tuula Kallioniemen Konsta-kirjoja, Timo Parvelan Ella-sarjaa, Merja ja Marvi Jalon Jessejä ja tietenkin Pottereita ja tyttökirjoja. 

3. Kaipaatko lukiessasi ehdotonta rauhaa, vai pystytkö keskittymään myös muiden ihmisten läsnäollessa ja mahdollisessa puheensorinassa?

Riippuu tilanteesta ja kirjasta. Pystyn lukemaan koulun käytävällä, vaikka korvani juuressa kiljuisi lauma yläkoululaisia. Pystyn julkisissa liikennevälineissä. En tosin uskalla koulumatkoilla bussissa lukea, koska pelkään syventyväni kirjaan liikaa ja ajavani pysäkin ohi. Kaikkein mieluiten kuitenkin luen kotona tai jossain muussa kodin kaltaisessa paikassa, ihan kaikessa rauhassa. 

4. Miten järjestät kirjahyllysi?

Kirjahyllyn kaksi ylintä hyllyä on järjestetty aakkosjärjetykseen, paitsi sarjakirjat kronologiseen järjestykseen. Kirjahyllyn päällä on kirjatukien välissä matalampia kirjoja, nekin aakkosjärjetyksessä. Ensin sydäntäni särki asetella saman kirjailijan kirjat eri paikkaan, mutta nyt olen jo tottunut siihen :D Toisiksi alimmalla hyllyllä on vielä isokokoisimmat kaunokirjat sekä tietokirjat. Kirjahyllystäni vie kirjojen lisäksi tilaa myös muu sälä, kuten posliinikissaosasto, lehtikotelot ja nukkekoti. 

5. Kirja, joka sai sinut itkemään.

Olen erittäin itkuherkkä ihminen, joten tämä(kin) lista saattaa kasvaa pitkäksi. Harry Pottereissa on monia itkuhetkiä, samoin Montgomeryllä ja Funkella. Harmaata valoa, Tähtiin kirjoitettu virhe, Kaikki viimeiset sanat, Tuulen viemää, Nokkosvallankumous, Maresi, Arra...

6. Jos pitäisit teekutsut, jonne saisit kutsua viisi fiktiivistä henkilöä, ketkä kutsuisit ja miksi?

Vain viisi? Mikä valinnanvaikeus! (Benedict Cumberbatchin) Sherlock Holmes tekemään johtopäätöksiä tarjoiluista ja muista vieraista, Ylpeyden ja ennakkoluulon herra Darcy jurottamaan ja teetänsä hörppimääm, Mustesydämen Meggie rupattelemaan kanssani kirjoista, Linnunradan Ford Prefect sekoilemaan yleisesti ja ehkäpä Marilla Vihervaarasta jakamaan elämänviisauttaan. Heidän seurassaan olisi varmasti mukava viettää aikaa! 

7. Lempparisi tänä vuonna lukemistasi kirjoista (voi mainita muutamankin)?

Ensimmäiseksi tulee mieleen Tuulen viemää, Nokkosvallankumous, Aamiainen Tiffanylla, Siipimies ja Humiseva harju. En oikein muista keväällä lukemiani kirjoja :D

8. Lukevatko perheenjäsenesi paljon tai yhtä aktiivisesti kuin sinä?

Vanhemmat lukevat niin paljon kuin vain ehtivät, mutta eivät yhtä paljon kuin minä. Pikkusisarukseni ovat yhtä lailla kirjojen suurkuluttajia. Luulen, että he lukevat vuosittain enemmän kuin isosiskonsa. 

9. Kirja, josta tehty elokuvaversio oli sinusta parempi kuin alkuperäisteos.

Ihmemaa Oz vuodelta 1939. Asiaan saattaa tietty vaikuttaa, että näin elokuvan monta kertaa ennen kirjan lukemista, mutta pidän elokuvasta yhä enemmän kuin kirjasta.

10. Kirja, jonka tahtoisit lukea uudelleen.

Monia. Lähes kaikki kirjat, joista pidät, ovat uudelleenlukulistallani. 

11. Onko sinulla lempikirjailijoita? Jos on, mainitse muutama.

L. M. Montgomery, Cornelia Funke, J. K. Rowling, James Herriot, Agatha Christie, Annukka Salama, Magdalena Hai, J. S. Meresmaa, Maria Turtschaninoff, Siiri Enoranta, Astrid Lindgren, Tove Jansson...

Suden kysymykset: 

1. Kenen fiktiivisen hahmon kanssa tahtoisit jumittua hissiin rupattelemaan?

Ylpeyden ja ennakkoluulon herra Darcyn kanssa saisi varmaan jonkinlaisen väittelyn aikaiseksi. Siinäpä aika sitten vierähtäisi. (Älä laita kahta jääräpäätä samaan hissiin.) 

2. Mikä kirja on pelottanut sinua eniten?

Inhoan kauhukirjoja, koska ylivilkkaan mielikuvituksen omistajana pelkään ihan liikaa. Kuitenkin pelottavia kirjoja on tultu luettua muutama. Poikani Kevin, Samantekevää, Eikä yksikään pelastunut sekä Coraline varjojen talossa, josta näen neljän vuoden jälkeen yhä painajaisia. 

3. Minkä asian muistat aina, koska luit sen lempikirjastasi?

"Mikä on tullakseen, tulee... ja me kohtaamme sen pystypäin." (J. K. Rowling: Harry Potter ja liekehtivä pikari)

4. Jätätkö yleensä kirjoja kesken? Millä perusteilla?

Erittäin harvoin, ehkä kerran kahdessa vuodessa. Jos kirja ei vain yksinkertaisesti etene ja olen toivoton sen suhteen, se jää kesken. 

5. Vaikuttaako vuodenaika lukemiseesi?

Kesällä riippumatossa tulee luettua eniten, koulu on aikasyöppö. Talvisin tosin on ihana käpertyä peiton alle lukemaan<3

6. Luetko ”huonoja kirjoja” tietäen etukäteen, ettet tule pitämään niistä? Miksi?

(Twilight...) Kaikkien haukkuma kirja saattaa kiinnostaa, ehkä siksi, että sitä pääsisi sitten ite haukkumaan. 

7. Kirja, josta et vain pidä, vaikkei siinä ole sinänsä mitään vikaa.

Lokki Joonatanista en erityisemmin pitänyt. 

8. Miten suhtaudut kirjoihin, jotka joudut lukemaan esimerkiksi koulua varten?

Kyllähän kirjojen analysointi vie vähän makua itse kirjalta ja lukemisesta nauttimiselta, joten suhtaudun vähän nihkeästi. Olen kuitenkin lukenut kouluun muutamia erittäin hyviä kirjoja. Yläasteella luettiin muutamia oikein hyviä kirjoja koko luokan voimin, esimerkiksi Eikä yksikään pelastunut ja Poika raidallisessa pyjamassa (tunnetaan myös Raidallisena poikana pyjamassa). 

9. Mikä genre on vähiten mieluisin?

Kauhu ja scifi. 

10. Miten paljon elämäntilanteesi (esim rahahuolet, rakastuminen, pahat riidat, lottovoitto) vaikuttaa siihen, mitä pidät sillä hetkellä lukemastasi kirjasta?

Etsin vertaistukea kirjoista. Meni sitten hyvin tai huonosti, kansien välistä löytyy varmasti joku, jolla on samanlainen elämäntilanne. Joskus kurjimpina hetkinä tulee otettua luettavaksi joku lempikirja lohduksi. 

11. Mistä sarjasta / sarjoista kirjoittaisit ficin? Keitä hahmoja siinä olisi, mitä siinä tapahtuisi?

En ole ficceihin erityisemmin perehtynyt, mutta ajatus Mustesydän-ficistä kiehtoo. Kenties Tomusormen ja Roxanen tarina ennen Tomusormen joutumista meidän maailmaamme, tai kertomus niistä yhdeksästä vuodesta, jolloin Resa oli Mortolan orjana. Mortola on kiinnostava hahmo myös. 

Huh, olipas se urakka. Kiitos hurjasti haasteesta ja hyvistä (ja vähän vaikeistakin) kysymyksistänne! En haasta nyt mitään blogia, koska tämä tuntuu kiertäneen jo kaikilla. Keksin kuitenkin kysymykset, ottakoon ne siitä kuka vain haluaa :) 

1. Mitä kirjaa et suostuisi lukemaan uudestaan?
2. Suhteesi klassikkoihin. 
3. Tulevatko kirjat helposti uniisi?
4. Pystytkö kuuntelmaan musiikkia lukiessasi?
5. Mistä aiheesta kirjoittaisit tietokirjan?
6. Kirja, joka on vaikuttanut jollain tavalla elämääsi ja/tai maailmankuvaasi.
7. Onko sinulla lukevia ystäviä?
8. Mistä saat kirjasuosituksia?
9. Suosikkilainauksesi? 
10. Oliko sinulla lapsena jotakuta fiktiivistä sankaria?
11. Onko sinulla jokin kirjoihin liittyvä haave?

4 kommenttia:

  1. Hississä Darcyn kanssa, ai että. Tuloksena saattaisi kyllä olla suuri awkward moment. Etenkin jos kyseinen herra olisi juuri hypännyt yhdelle tietylle siniselle patjalle Pemberlyn järven vieressä.

    Ja mikä on tullakseen se tulee, oivoivoivoi rakkaus, terveisin fanityttö -00 joka kirjoitti tuon lauseen paitaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun paita (ja lainaus) on älyttömän hiano! :)

      Ja erittäin totta tuo Darcy-juttu :D

      Poista
  2. Ihanaa että ehdit vastata tähän :)

    Harmaata valoa oli minustakin järkyttävä... Mutta havainnollisti vankileirit hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikaahan tuohon meni, mutta onneksi vastaaminen oli mukavaa :) Kiitos vielä kerran!

      Harmaata valoa oli yhtä aikaa kaunis ja järkyttävä.

      Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)