torstai 16. joulukuuta 2021

Joulukalenteri 2021: luukku 16

Tervetuloa joulukalenteriin vuosimallia 2021! 

Tämän vuoden joulukalenterin teemana on varsin mahtipontisesti kirjat, jotka muuttivat elämääni. Olen kuitenkin tehnyt sellaisen rajauksen, että kirjan aiheuttaman muutoksen ei tarvitse olla mikään suuri elämänmullistus, pienikin oivallus tai muutos riittää. Eikä näitä "muutoksia" ole ehkä mitään järkeäkään arvottaa, koska joskus pienellä muutoksella voi olla kauaskantoisemmat seuraukset kuin jollain suuremmalla. 

Luukku aukeaa joka toinen päivä. 

16. luukku: Inside the Beatles – tarinat laulujen takana (Steve Turner)


Beatles-faniuteni alkoi varsinaisesti ollessani 11-vuotias (vaikka bändi oli toki ollut elämässäni mukana jo ihan pikkutytöstä alkaen), ja mitä vanhemmaksi kasvoin, sitä suuremmaksi nälkä bändiä kohtaan kasvoi. Luin bändin suomenkielisen Wikipedia-artikkelin monta kertaa ja harmittelin, kun loppupeleissä hyvin pienelle osalle biiseistä oli oma sivunsa. (Englannin taitoni ei oikein siinä ala- ja yläasteen taitteessa riittänyt siihen, että olisin a) ymmärtänyt 100 % kappaleiden sanoitusten sisällön tai b) pystynyt hakemaan tietoa englanninkielisestä Wikipediasta.) 13-vuotiaana sain joululahjaksi Inside the Beatles – tarinat laulujen takana -kirjan, joka käsittelee nimensä mukaisesti Beatlesin lauluja ja niiden taustoja, eikä varmaan tarvitse kauheasti arvailla, että olin lahjasta lievästi sanottuna innoissani. 

Inside the Beatles käy läpi jokaisen Beatlesin levyttämän ja julkaiseman kappaleen, coverit poislukien. Kaikista kappaleista ei ole kauheasti sanottavaa, jotkut ovat sävelletty pelkästään täytekappaleiksi, mutta joihinkin liittyy sitten mielenkiintoisempia tarinoita. Tästä kirjasta on suomeksikin ainakin kolme eri painosta, tässä käydään varsinaisen diskografian lisäksi Anthology -kokoelmilla julkaistut "uudet" kappaleet. 

Inside the Beatlesista tuli minulle varsinainen Raamattu. Luin kirjan varsinkin yläasteen alkupuolella todella monta kertaa, ja tiedot minkä tahansa kappaleen taustasta tulivat kuin apteekin hyllyltä. Se esitteli minulle paitsi todella kiinnostavia taustafaktoja Beatlesin laulusta ja bändin historiasta, myös useita 1960-luvun muusikkoja ja kulttuurivaikuttajia, joista en ollut aikaisemmin kuullutkaan (esimerkiksi David Bowiesta olen ensimmäistä kertaa kuullut tässä kirjassa!!). Välillä 13-vuotias Celestine oli suorastaan shokissa, kun kirjassa puhuttiin esimerkiksi lempikappaleideni huumeviittauksista tai bändin jäsenten naisseikkailuista, mutta oikeastaan näiden asioiden tietäminen teki bändin musiikista oikeastaan entistä jännittävämpää. (Hymähdän joka kerta, kun kuuntelen esimerkiksi I want to hold your handin "I can't hide" -kohtaa ja muistan, miten Bob Dylan kohdan kuuli, ja mitä siitä seurasi.) Kun luin kirjan, olin eniten kiinnostunut Beatlesista, mutta kirjan lukemisen jälkeen aloin kiinnostua enemmän bändiin liittyvästä historiallisesta kontekstista. 1960-luku on mielestäni eräs kiinnostavimmista vuosikymmenistä: maailma muuttui sen aikana todella radikaalisti. Luulen, että ensisijaisesti The Beatles ja toissijaisesti tämä kirja on yksi syy siihen, miksi olen niin kiinnostunut kyseisestä vuosikymmenestä. Vaikka nykyään en kuuntele Beatlesia yhtä aktiivisesti kuin joskus nuorempana, se on minulle edelleen kaikista rakkain ja merkittävin bändi. Tämä kirja on minulle myös edelleen merkittävä, ja edelleen toisinaan tarkistan sieltä jonkun faktan. Tosin nykyään huomaan, että kirjan suomennos on melko kömpelö: esimerkiksi A day in the lifen "He blew his mind out" on käännetty tajunnan räjäyttämiseksi, mikä ei oikein sovi kontekstiin. 

"Rakkauselämän notkahdus nosti Paulin lyriikan uusiin ulottuvuuksiin hänen huomatessaan olevansa nyt itse se haavoittuvampi osapuoli. Tästä vinkkelistä Paul ei ollut ennen maailmaa katsellutkaan. Beatles for sale - ja Help-levyjen aikaan hän oli sepittänyt rakkauslaulujensa tapahtumat, mutta nyt hän – ehkä ensi kertaa – kirjoitti suoraan sydämestään." (s. 138)

2 kommenttia:

  1. Kiintoisaa! Itse en ole Beatles-fani, mutta faniuteen itsessään pystyn kyllä samastumaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Faniuden kokemukset taitavat loppujen lopuksi olla aika universaaleja, oli fanituksen kohde sitten mikä tahansa!

      Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)