maanantai 23. toukokuuta 2022

Kirjallisuushaaste

Luonnoskansiosta löytyi haasteentynkä, joka ansaitsee päästä blogiin asti! Bongasin tämän haasteen alun perin Ankin kirjablogista, mutta se on tehty ainakin myös Kirja jonossa -blogissa. 

1. Mikä kirja olisi juuri nyt paras kuvaamaan elämääsi?

Ehkä Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa. Tämä siksi, että tulen viettämään kesäni hieman Koiramäen taloa muistuttavassa miljöössä (töiden merkeissä tosin), ja entisaikojen maalaiselämä tulee todennäköisesti tulevien kuukausien aikana hyvin tutuksi. 

2. Luetko runoja?

Hyvin vähän. Haluaisin lukea enemmänkin runoja, mutta koen ne usein vaikeasti lähestyttäväksi ja haastavaksi kirjallisuudenlajiksi. Joskus tunnen itseni runoja lukiessani tyhmäksi, enkä tosiaankaan pidä siitä. Olen kyllä kiinnostunut monista runoilijoista, kuten Edith Södergranista ja Saima Harmajasta, heihin haluaisin ehdottomasti tutustua. Runot ovat kuitenkin kaikesta huolimatta hyvin kiehtova laji. Miten sanoa lyhyessä mitassa tarpeeksi? Ehkä runoiksi voi myös laskea (suomalaisen) laululyriikan, jota olen jo vuosia jumaloinut. Esimerkiksi Anni Sinnemäen ja Heikki Salon sanoitukset vetoavat minuun todella voimakkaasti. 

3. Käytkö kirjallisuustapahtumissa?

Käyn! Helsingin kirjamessut ovat olleet vuoteni kohokohta jo vuodest 2015, mutta muutamia kertoja olen käynyt myös Turun kirjamessuilla. Kotikaupungissanikin on järjestetty jonkin verran kirjallisuutapahtumia, joissa olen käynyt. Opiskelukaupungissa olen innostunut open mic -tapahtumista, eikö nekin voida laskea kirjallisuustapahtumiksi? Kirjayhteisöjen keskellä on ihanaa pyöriä.  

4. Mistä kirjasta toivoisit tehtävän elokuvan?

Suhtaudun hieman kriittisesti siihen lempikirjoistani tehtyihin elokuviin, mutta sillä oletuksella, että elokuva kunnioittaisi kirjaa, tahtoisin nähdä valkokankaalla esimerkiksi Erin Morgensternin Yösirkuksen, se olisi takuulla maaginen kokemus! Toisaalta olen viime vuosina ihastunut enemmänkin tv-sarja-formaattiin kirjojen siirtämisessä visuaaliseen muotoon. Sarjaan mahtuu enemmän tavaraa ja rytmi on usein hitaaampi. Esimerkiksi L. M. Montgomeryn Kotikunnaan Rillasta saisi takuulla hienon minisarjan! 

5. Minkä klassikon olet aina halunnut lukea, mutta et ole vielä saanut aikaiseksi?

Näitähän riittää! Omassa hyllyssäni ovat esimerkiksi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen ja Aleksis Kiven Seitsemän veljestä yhtä lukemattomina. Venäjän opiskelun myötä myös venäläiset klassikot ovat alkaneet kiinnostaa. Niiden pituus ja vaikea maine kuitenkin pelottavat. 

Kävin pari viikkoa sitten Tampereen Lenin-museossa, jonka seinältä bongasin tämän hienon neuvostoaikaisen propagandajulisteen. Suomennettuna sen teksti on suurin piirtein "jos et lue kirjoja, menetät pian lukutaitosi". 


6. Onko sinulla lempikirja, jota et kehtaa kysyttäessä (paitsi nyt) paljastaa?

Välillä yritän esittää olevani vakavasti otettava aikuinen, enkä kerro, miten paljon nautin joistain lasten- ja nuortenkirjoista. Esimerkiksi Helena Meripaaden Koirahullun päiväkirja -sarja (postaukset sarjasta tässä ja tässä) upposi minuun hämmästyttävän hyvin kaksikymppisenäkin, vaikka sarja on suunnattu ala- ja yläasteikäisille. 

7. Kenet kirjailijan haluaisit tavata?

Jos sellaiset pienet käytännön haasteet, kuten se, että kirjalija on kuollut vuosikymmeniä ennen syntymääni, eivät ole este, tahtoisin ehdottomasti tavata L. M. Montgomeryn! Toisaalta myös Tove Janssonkin vaikutti sen verran sympaattiselta ihmiseltä, että hänenkin kanssaan olisi kiva jutella. Jos kuitenkin mietitään edelleen eläviä kirjailijoita, mieleeni tuli Anna Kortelainen, jonka Virginie!-teoksen luin pari vuotta sitten. Haluaisin keskustella hänen kanssaan hänen tekemästään historiantutkimuksesta ja siitä, millaista aiheen tutkiminen voisi olla näin 20 vuotta myöhemmin, kun apuna on moderni teknologia. 

8. Kenet romaanihenkilön haluaisit tavata?

Hmm, haastava kysymys! Kaikki suosikkihahmoni nimittäin eivät ole järin miellyttäviä tyyppejä :D Ehkä tällä hetkellä tahtoisin kohdata Emilia-mummon Eduard Uspenskin kirjasta Alas taikavirtaa. Kananjalkamökissä asusteleva noita-akka voisi antaa minulle viisaita neuvojaan, ja kenties pääsisin mökin kyydissä näkemään myös satumaan kulmia. 

9. Kuka on mielestäsi kiinnostavin kirjailija (vaikka et välttämättä hänen kirjoistaan pitäisikään)?

Taidan vastata tähänkin Tove Janssonin, sillä hän oli hyvin monipuolinen taiteilija ja eli kiinnostavan elämän. Hänen teoksistaan tosin pidän kovasti, vaikken olekaan vielä lukenut häneltä juuri muuta kuin Muumeja

10. Minkä kirjan ostit viimeksi?

Viimeisimmäksi ostin Siiri Enorannan Maailmantyttäret. Uutuuskirjoja tulee ostettua melko harvoin, mutta Enorantaan luotan niin paljon, että hänen kirjansa ovat aina automaattisesti ostoslistallani. 

11. Mitä luet juuri nyt?

Tällä hetkellä kesken on kolme kirjaa, joista yksi on jo tuo aiemmin mainittu Maailmantyttäret. Kaksi muuta ovat Elina Rouhiaisen Väki-trilogian päätösosa Unienpunoja ja Asko Murtomäen Finland 12 points! Suomen Euroviisut

Euroviisukirja on viihdyttänyt junassakin. 

6 kommenttia:

  1. Näitä haastevastauksia on kiva lukea :)

    VastaaPoista
  2. Kivoja vastauksia! Ja sinäkin haluaisit tavata Montgomeryn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Montgomery vaikuttaa niin kiehtovalta ihmiseltä, että hänet olisi hienoa tavata!

      Poista
  3. Koiramäki-kirjoista olen minäkin oppinut suurimman osan Suomen maaseudun elämästä! Ja täällä ilmoittautuu toinen Montgomery- ja Tove-fani, ehkä voitaisiin tavata heidät yhdessä :) Itse haluaisin ehkä nähdä Sinisen linnan valkokankaalla, vaikka siinä ei taatusti olisi kirjan hohtoa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos törmään jossain Maudiin ja Toveen, lupaan hälyttää sut välittömästi paikalle ;)

      Sininen linna olisi kyllä hieno nähdä elokuvana, vaikka tuokin on totta, että elokuviin on vaikea tallettaa kaikkea kirjojen hohtoa!

      Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)