maanantai 13. marraskuuta 2023

I know it's true/it's all because of you

Kesällä 2023 moni varmasti hieraisi silmiään, kun bongasi uutisen: The Beatles julkaisee uuden biisin. Kun uutisessa mainittiin vieläpä AI:n käyttö, monille, myös minulle heräsi paljon kysymyksiä. Mistä on kyse, mitä kummaa tapahtuu? Mikä ylipäänsä on marraskuussa 2023 julkaistu Now and then?

The Beatles hajosi virallisesti vuonna 1970, ja viimeisetkin toiveet yhtyeen paluusta kariutuivat vuonna 1980, kun John Lennon murhattiin Now Yorkissa. 1990-luvun alussa The Beatles julkaisi kolmen tuplalevyn kokoelman, joka kantoi nimeä Anthology. Samannimisen tv-sarjan kumppaniksi julkaistu levytrilogia sisälsi ennen julkaisemattomia studio- ja liveottoja, jopa muutamia aivan uusia kappaleita. Kaksi näistä uusista kappaleista olivat peräisin John Lennonin 1970-luvun lopussa äänittämältä demokasetilta, joiden päälle kolme tuolloin vielä elossa olevaa beatlea, Paul, George ja Ringo, äänittivät loput soittimet ja lauluharmoniat. Free as a bird ja Real love olivat ensimmäiset "uudet" Beatles-biisit kolmeen vuosikymmeneen. Alkuperäinen demokasetti on melko huonolaatuinen, minkä myös kuulee: Johnin ääni kuulostaa etäiseltä ja varsinkin Real loven piano on melkoisen vääristyneen kuuloinen. Silti ne ovat melkoisen värisyttäviä kappaleita edelleen: vaikka John kuoli niin julmalla ja äkillisellä tavalla yli kymmenen vuotta aiemmin, tässä kaikki neljä beatlea ovat taas soittamassa ja laulamassa yhdessä. Real love on itse asiassa eräs lempibiiseistäni Beatlesilta, vaikka en sitä aivan viralliseen diskografiaan laskekaan.

Demokasetilla oli vielä kolmaskin kappale nimeltään Now and then. Sitäkin yritettiin saada Anthology-sessioissa kunnollinen versio, mutta tekniikka ei ollut vielä tarpeeksi kehittynyttä, että pianon ja Johnin äänet olisi saatu erotettua toisistaan tarpeeksi. Piti odottaa melkein 30 vuotta, ennen kuin tekniikka oli kehittynyt tarpeeksi, ja tässä tulee AI mukaan. Elokuvaohjaaja Peter Jackson kehitti tiimeineen tekoälyn vuoden 2021 Get back -dokumenttielokuvaa varten, jonka avulla hän sai erotettua puheen ja laulun taustamusiikista ja nostettua näiden volyymiä yksitellen. Uuden teknologian myötä Now and thenin lauluraita olisi mahdollista erottaa pianosta, ja niinpä Paul ja Ringo palasivat vielä kerran biisin pariin (Georgestahan aika jätti jo vuonna 2001). Ja niin marraskuun alussa 2023 julkaistiin The Beatlesin viimeinen kappale, Now and then. (Jos prosessi kiinnostaa tarkemmin, suosittelen katsomaan tämän minidokumentin, joka julkaistiin singlejulkaisun yhteydessä.)


Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.
 
Olen ollut Beatles-fani 11-vuotiaasta asti. Vaikka nykyään en kuuntele bändiä enää yhtä aktiivisesti kuin peruskoulussa, sen musiikki on silti minulle äärimmäisen tärkeää. Jos joku kysyy lempibändiäni, ei minun tarvitse vastausta epäröidä sekuntiakaan. Voi siis arvata, miten iso juttu tämän biisin ilmestyminen minulle oli. Vaikkei se tietenkään ole sama asia kuin se, että kaikki neljä beatlea olisivat tehneet sen yhdessä, se on silti viimeinen kappale, jonka tekemisessä he kaikki ovat olleet mukana edes jollain tavalla. Biisin odottaminen sai vielä uudet mittasuhteet, koska olin sopinut ystäväni kanssa, että kuuntelemme sen ensimmäistä kertaa yhdessä, ja loppujen lopuksi jouduimme flunssatapauksien vuoksi odottamaan melkein puolitoista viikkoa julkaisun jälkeen ennen yhteistä kuunteluhetkeä.

Now and then ei ole paras Beatles-biisi, eikä paras John Lennonin biisi.  Silti se onnistuu kouraisemaan jostain todella syvältä, sen merkitys on valtavan suuri.
 
Se on rakkauslaulu. En tiedä, ketä John on ajatellut biisiä kirjoittaessaan, vaimoaan Yoko Onoa vai jotakuta ihan muuta, mutta sanat sopivat Beatlesiinkin täydellisesti. Vasta ihan muutaman vuoden sisään minulle on konkretisoitunut, miten nuoria Beatlesin jäsenet olivat: bändi hajosi ennen kuin kukaan ehti täyttää kolmeakymmentä vuotta, ja siinä vaiheessa he olivat saavuttaneet jo kaiken, mitä bändi voi saavuttaa. Vertailun vuoksi: olen tällä hetkellä 24-vuotias, ja saman ikäisenä Ringo Starr, joka oli Beatlesista vanhin, oli valloittanut bändin mukana Englannin lisäksi Amerikan ja tähdittänyt elokuvaa A hard day's night, joka oli monella tavalla mullistava (musiikki)elokuva, joka on ikonin asemassa yhä edelleen. Puhumattakaan siitä, miten monta ikivihreää hittiä bändillä siinä vaiheessa jo oli! Teini-iästä asti yhdessä soittaneet pojat kasvoivat miehiksi bändissä, ja vaikka varsinkin John puhui myöhemmin varsin kitkerästi bändistä ja bänditovereistaan, ilman heitä hän ei välttämättä olisi saanut samanlaisia mahdollisuuksia tehdä sitä, mitä hän rakasti kaikkein eniten. Uskon, että syvällä sydämessään John on ollut kiitollinen Beatlesille ja Paulille, Georgelle ja Ringolle. Pian Beatlesin hajoamisen jälkeen John muutti Yhdysvaltoihin, eikä luonnollisestikaan nähnyt entisiä bändikavereitaan enää kovin usein. Haavat kuitenkin alkoivat pikkuhiljaa umpeutua, ja on aivan mahdollista, että hän kaipasi entisiä parhaita ystäviään. 
 
Toisaalta nykyhetkessä sanoihin on tullut oma merkityksensä: Paul ja Ringo kaipaavat Johnia ja Georgea, jotka ovat olleet joukosta poissa jo pitkään. Vaikka Johnin ääni kuulostaa paremmalta kuin 1990-luvun tekniikalla tehdyissä biiseissä, siinä kuuluu silti se, että äänenlaatu ei ole lähtökohtaisesti ollut erityisen hyvä. Minidokumentissa Johnin laulua soitettiin erillään kaikesta muusta, ja se nosti kyllä karvat pystyyn. Voin vain kuvitella, miltä Paulista ja Ringosta on tuntunut kuulla tuo ääni niin selkeänä ja yksittäisenä.
 
Peter Jacksonin ohjaama musiikkivideo on vähän korni, mutta myönnän, että itkuhan sitä ensimmäistä kertaa katsoessa tuli. Toisaalta kornius on mielestäni myös siitä osuva valinta, että huumorihan Beatlesin elinkaaressa oli aina läsnä. Sitä ei välttämättä tule ensimmäiseksi ajatelleeksi, mutta perehdyttyään huomaa, että bändin jäsenillä on ollut jo 1960-luvulla yllättävän moderni huumorintaju. Videosta olisi voinut tehdä kunnon itketysteoksen, mutta tätä valintaa ei tehty, mikä on ehkä loppujen lopuksi hyvä valinta.
 
Digitaalisesta ajasta huolimatta kyseessä on perinteinen singlejulkaisu, joka julkaistiin myös lp-levyllä. Ja mikä onkaan singlen B-puolella? Love me do, Beatlesin kaikkien aikojen ensimmäinen single. En ole koskaan ihmeemmin välittänyt Love me dosta (epäsuosittu mielipide, tiedän), mutta tähän kontekstiin se sopii kuin nenä päähän. Ympyrä sulkeutuu, ja singlejulkaistu kiteyttää nimensä: tässä ja nyt, 60 vuotta sitten ja juuri tällä hetkellä. 

Kun mietin omaa elämääni, voin yhtyä laulun sanoihin. Loppujen lopuksi hyvin monet asiat elämässäni aina musiikkimaustani ja estetiikkamieltymyksistäni alanvalintaan ja tärkeisiin ihmissuhteisiin linkittyvät Beatlesiin. It's all because of you. Taidan katsoa taas musiikkivideon ja itkeä vähän lisää. Kiitos John, Paul, George ja Ringo, kaikesta. Nyt, silloin, aina. <3

I know it's true
It's all because of you
And if I make it through
It's all because of you

And now and then
If we must start again
Well, we will know for sure
That I will love you

Now and then
I miss you
Oh, now and then
I want you to be there for me
Always to return to me

I know it's true
It's all because of you
And if you go away
I know you'll never stay

Now and then
I miss you
Oh, now and then
I want you to be there for me

I know it's true
It's all because of you
And if I make it through
It's all because of you
 
(John Lennon)

2 kommenttia:

 1. Minulla ei ole mitään suhdetta Beatlesiin, mutta katsoin musavideon ja itseänikin rupesi lopussa yhtäkkiä itkettämään! Onhan Beatles toki musamaailmassa uskomaton sensaatio, joka muutti kaiken. Lennonin väkivaltainen ja ennenaikainen kuolema saattoi todennäköisesti estää uusien huippubiisien synnyn. Emme koskaan saa tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan aivan järjetöntä tajuta, miten valtavan paljon Beatles musamaailmaa muutti! Monet nykymaailmassa ihan standardijutut ovat asioita, joita Beatles teki ensimmäistä kertaa.

   Lennonin kuolema viiltää sydäntä joka kerta, kun sitä ajattelen. Varmasti paljon musiikkia jäi tekemättä, mutta ihmissuhteetkin jäivät aivan kesken: välit bändikavereihin olivat juuri alkaneet palautua melko myrskyisen 1970-luvun jälkeen, ja hän oli vähän ennen kuolemaansa luvannut tädilleen (joka hänet oli käytännössä kasvattanut) palata Amerikasta Liverpooliin häntä tapaamaan. Hän oli myös sanonut, että elämä alkaa 40-vuotiaana, mutta ehti elää vain muutaman kuukauden tuon syntymäpäivänsä jälkeen. En tiedä, kuinka pitkä elinajanodote hänellä olisi elämäntapojensa perusteella ollut, mutta suututtaa, miten väkivaltaisesti ja julmasti hänen elämänsä keskeytyi ennen aikojaan.

   Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)