maanantai 16. joulukuuta 2024

Joulukalenteri 2024: 16. luukku

Tervetuloa vuoden 2024 joulukalenteriin!
 
Tänä vuonna sukelletaan kirjoitusprojektieni kulissien taakse ja kurkistetaan "kirjoitusraamattuni" sivuille. Tätä vihkoa voisi tituleerata myös suunnittelu- tai muistiinpanovihkoksi, mutta käytti siitä sitten mitä tahansa nimeä, tarkoitus on sama: siellä on kaikki muistiinpanot, joita kirjoittamiseni tueksi tarvitsen. Koska välillä elämäni on yllättävän kaoottista, kaikki kirjoitusprojektini ovat samassa vihkossa. Periaatteessa pidempien tekstien kirjoittaminen onnistuisi ehkä ilmankin tällaista vihkoa, mutta helpottaa kummasti, kun kaikkea tietoa ei tarvitse pitää omassa päässään. Siksi kirjoitusraamattuni on minulle korvaamaton apu.
 
Joulukalenterin tarkoitus on valottaa hieman sitä, millaisia muistiinpanoja ja tausta-ajatuksia tämä kirjoittaja riipustelee kirjoittamisensa tueksi. Minusta on todella kiinnostavaa kuulla muiden kirjoittajien ja kirjailijoiden työprosesseista, ja ehkä tämäkin voi inspiroida jotakuta toista. Itsestäänselvää kuitenkin lienee, että tämä on vain minun tapani toimia, eikä kaikki minun käyttämäni tavat sovellu kaikille. 

Meneillään oleva vihko on kolmas, ja se on aloitettu vuonna 2022. (Se sattuu myös olemaan vihko, jonka olen saanut "palkinnoksi" kirjoitusharrastuksestani, joten siksi on sopivaa, että se on pyhitetty kirjoitusharrastukselle.) Joulukalenterissa tulee kuitenkin näkymään myös joitain sivuja kahdesta edellisestä vihosta. 
 
Luukku aukeaa joka toinen päivä. 
 
Luukku 16: Editointitavoite 

Kirjoitusraamattuihini on tehty monenlaisia kirjoitussuunnitelmia ja -aikatauluja vuosien varrella. Yleensä tällainen suunnitelma/tavoite tulee kehiin siinä vaiheessa, kun kyllästyn hitaaseen etenemiseen, ja haluan jonkun kirittämään kirjoittamistani. Pieni paine yleensä auttaa.

Tässä on P:n edellisen kierroksen tavoitesivu. Aikaisemmin olin kokeillut systeemiä, jossa tavoitepäivämäärän viereen kirjattiin luvun valmistumispäivämäärä, totesin sen vähän turhaksi, sillä merkkaan kuitenkin lukujen valmistumispäivät pöytälaatikkopäiväkirjaan, josta voin ne myöhemmin halutessani tarkistaa. (Pöytälaatikkopäiväkirja on vielä kirjoitusraamatusta erillinen muistikirja, johon kirjaan ylös aina kunkin kirjoituspäivän sanamäärän, yleisfiiliksen ja muut merkitsemisen arvoiset asiat.) 


Siispä päädyin kokeilemaan tällaista systeemiä, jossa erilaiset symbolit mittaavaat etenemistäni ja aikataulussani pysymistä. Tämä oli kätevä ja helppo tapa, jota olen hyödyntänyt myöhemminkin. Pakko muuten sanoa tuosta yllä olevasta aikataulusta sen verran, että paljon en jäänyt tavoitteestani jälkeen: P:n kakkosversio valmistui 2.3.23!

 
Ihan ensimmäinen editointiaikatauluni oli Pusun kustantamokierrokselle saattamiseen tehty. Tämä on vähän sekava esitys (osittain siksi, että en enää muista ihan kaikkien rastien merkitystä), mutta oli silti tarpeeksi tehokas kirittäjä siihen, että editoin vuonna 2019 kässäriä kuin pieni eläin. Ihan en tässäkään aikataulussa pysynyt, ja kässäri lähti maailmalle vasta alkuvuodesta 2020, mutta ihailen silti menneisyyden itseäni itsekurista ja tehokkuudesta.

(Tämä on vähän vinksin ja vonksin, koska kyseessä on irtosivut, jotka on teipattu vihkoon vasta myöhemmin. Toinen vihko on selkämykseltään vähän hankala skannattava, joten tässä oli tuplasti hankaluuksia.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)