torstai 30. maaliskuuta 2023

15 poimintaa kirjahyllystä -haaste

Löysin tämän haasteen Kirjojen pyörteessä -blogista, ja koska en voi puhua kirjahyllyni sisällöstä liikaa, päätin tehdä tämän! 

Kuva on jo pari vuotta vanha, mutta ei anneta sen häiritä. 

1. Kirja, jonka sait lahjaksi: Nykyään saan kirjoja melko harvoin lahjaksi (useammin paketista paljastuu kirjakaupan lahjakortti, joka lienee turvallisempi valinta, mikäli ei satu tietämään, mitä kotikirjastostani löytyy ja mitä ei...), mutta itse asiassa hyvin vähän aikaa sitten sain hyllyyni Pajtim Statovcin Bollan sekä Jantso Jokelinin ja Touko Hujasen Joutoretki: Road trip kätkettyyn Suomeen. kun antajalla sattui olemaan omassa hyllyssään näistä kaksoiskappaleet. Molemmat kirjat kiinnostavat kovasti, ja varsinkin Joutoretki-kirja onkin kesän lukupinossa! 

2. Klassikko, josta tykkäsit: Charlotte Brontën Kotiopettajattaren romaani oli vallan mainio teos! En tiedä, miksi tämä yllätti minut aikoinaan niin suuresti, pidän kuitenkin romantiikan ajan naiskirjailijoista, mutta niin vain päädyin yllättymään siitä, miten hyvä kirja oli! 

3. Kirja, jonka lukeminen on takkuillut: Tällä hetkellä minulla ei ole kesken mitään takkuilevaa oman hyllyn kirjaa, mutta aikoinaan Zachris Topeliuksen Välskärin kertomusten ensimmäinen osaa oli hyvin tahmeaa lukea. Toinen osa jäikin sitten kokonaan lukematta. Hieman ehkä houkuttaisi kokeilla uudestaan kirjan lukemista näin vanhempana, mutta voi myös olla, että niin ei käy. 

4. Kirja, jota olet lukenut eniten: Jo on vaikea kysymys! Tykkään lukea kirjoja uudelleen, joten olen lukenut useita omistamiani kirjoja moneen kertaan. Luulen, että tästä tittelistä taistelevat esimerkiksi Louisa M. Alcottin Pikku naisia, Anni Swanin Iris rukka, Tove Janssonin Näkymätön lapsi, Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin kootut kertomukset, L. M. Montgomeryn Annan unelmavuodet ja Laura Ingalls Widlerin Pieni talo suuressa metsässä. Melkoisen tyttökirjapainotteinen lista! (Kertoo toki myös siitä, mitä kirjoja hyllyssäni on lapsuudessani ollut.) 

5. Kirja, joka on laina: Tällä hetkellä hyllyssäni ei ole kenenkään tutun hyllystä lainattuja kirjoja, mutta kirjastolainoja on sitten senkin edestä. Yksi näistä kirjoista on Ken Keseyn Yksi lensi yli käenpesän, joka minun on pitänyt lukea jo vuosia. 

Mustesydän kavereineen.

6. Kirja, jonka näkeminen hyllyssäsi tuo sinulle erityistä iloa: Kirjahyllyni tuottaa minulle todella suurta iloa kokonaisuudessaan, mutta muutamat teokset todellakin tuottavat erityistä iloa. Eräs tällainen teos on Cornelia Funken Mustesydän. Etsin kirjaa hyllyyni vuosia, mutta en löytänyt, kunnes sitten lopulta ystäväni bongasi sen divarista kotipaikkakunnaltaan ja diilasi minulle. Yksi maailman parhaista tunteista on se, kun sarjan kaikki kirjat ovat omassa hyllyssä, ja Mustesydän on ensimmäisiä minulle tällaisia kokemuksia tarjonneita kirjoja. Se myös muistuttaa päivästä, jolloin kirjan ystävältäni sain. Se oli hauska päivä, jota muistelen lämmöllä! 

7. Kirja, joka käsittelee kiehtovaa aihetta: Anna Kortelaisen Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina oli erittäin mielenkiintoinen kirja siitä, millaista on etsiä ihmistä, josta ei ole jäänyt juuri mitään jälkiä viralliseen historiaan. Kirja yhdistää monia kiinnostuksen kohteita: naisten historian, arkistojen hiljaisuuden, 1800-luvun ja kultakauden taidemaailman. Vaikka Kortelainen vetää välillä mutkia omaan makuuni hieman liian suoraksi, kirja on silti äärimmäisen kiehtova sukellus yhden ihmisen elämään. 

8. Kirja, joka on kuvitettu: Hyllyssäni on useampia kuvitettuja (lasten)kirjoja, joiden kuvitusta rakastan todella paljon! Valitsen tähän kuitenkin ehkä Jill Barklemin Tiheikön väen kootut kertomukset -kirjan, jossa kirjailijan tekemä ihanan pikkutarkka kuvitus on jaksanut ihastuttaa minua jo lapsesta asti. Lapsena rakastin erityisesti poikkileikkauksia Tiheikön hiirien kodeista! 

9. Kirja, jonka kansi puhuttelee sinua: J. R. R. Tolkienin Hobitin kansi Tove Janssonin kuvittamana. Siinä on menoa ja meininkiä sekä upea värimaailma! 

Vasemmalla kuva Tiheikön väen kevätpuuhista, oikealla Tove Janssonin kuvittama Hobitti.

10. Kirja, jonka hahmolla on kiinnostava kehityskaari: Jane Austenin Ylpeydessä ja ennakkoluulossa on kaksikin kiinnostavaa kehityskaarta, sekä Elizabethin että herra Darcyn puolesta. Varsinkin Darcyn puolelta kehityskaari jaksaa innostaa: mies myöntää omat virheensä ja on valmis muuttumaan! (Ylpeys ja ennakkoluulo muuten löytyy hyllystäni kaksin kappalein! En yleensä harrasta kaksoiskappaleita, mutta Kersti Juvan vuoden 2013 suomennoksen kansi oli niin kaunis ja kiinnosti muutenkin, niin nappasin pokkariversion pari vuotta sitten kirjamessujen pokkaritarjouksesta mukaan.) 

11. Kirjailija, jonka kirjoja sinulla on useampi: L. M. Montgomery vie kirkkaasti voiton tässä kisassa: hyllystäni löytyy kokonaiset 17 kappaletta hänen kirjojaan! 

12. Kirja, joka on kaukana mukavuusalueeltasi: En yleensä hanki hyllyyni epämukavuusalueeni kirjoja, mutta ehkä tähän lokeroon voisi laittaa Edward st. Aubynin Patrick Melrose -sarjan kirjat (1-3 ja 4-5). En erityisemmin jaksa innostua tällaisista tiukan realistisista kirjoista, varsinkaan, jos niiden päätarkoitus on kertoa, miksi etuoikeutetulla, valkoisella miehellä on elämässä vaikeaa ja miten hän tekee muidenkin elämästä sellaista. Kuitenkin st. Aubynin kirjat ovat hienosti kirjoitettuja ja vastenmielisyydessäänkin kiehtovia, joten viihdyin niiden parissa epämukavuusalueesta huolimatta. Ehkä se, että lukija saa seurata Patrickin elämää lapsuudesta keski-ikäisyyteen ja nähdä, miksi Patrickista on tullut sellainen kuin hän on, auttaa lievittämään vastenmielisyyttäni muuten inhoamaani hahmotyyppiin. 

13. Kirja, jonka olit jo unohtanut omistavasi: Kolmesta kirjahyllystäni yksi sijaitsee vitriinikaapin alahyllyllä, jonne katse ei aina välttämättä eksy, joten siellä olevat kirjat unohtuvat ehkä helpommin kuin kahden muun hyllyn kirjat. Mikko Vienosen ja Juha Niemen "Yeah, yeah, tässä tulemme!" Beatles Suomessa on kirja, jonka olemassaolon hyllyssäni muistin taas vasta vähän aikaa sitten. Tämä on vielä lukematta, mutta kiinnostaa kovasti! 

14.  Kirja, jonka nimestä tykkäät paljon: Siiri Enorannan kirjoilla on yleisesti aivan ihania nimiä! Suosikkini on ehkä Nokkosvallankumous

15. Kirja, jonka haluat nostaa esiin muuten vain: Eräs kirja, jota ei (suomalaisessa) kirjasomessa näe, on Peter Reichin Book of dreams. Tutustuin kirjaan alun perin Kate Bushin upean Cloudbusting-kappaleen kautta. Bush teki laulunsa Reichin kirjan pohjalta. Book of dreamsissa Peter Reich muistelee lapsuuttaan ja isäänsä, psykiatri Wilhelm Reichia, jolla oli lievästi sanottuna mielenkiintoisia teorioita. 


Mikäli haaste kiinnostaa, tehkää se toki! Mielelläni tekisin virtuaalisen kurkistuksen myös teidän muiden kirjahyllyihin! 

4 kommenttia:

  1. Kiva kun teit tän! Olipas mukava lukea sun kirjahyllyn aarteista. Kotiopettajattaren romaani on tosiaan mainio kirja. :D - Jenny

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itekin aina tykkään nuuskia toisten kirjahyllyjä esimerkiksi kyläillessäni, joten tykkään tällaisista haasteissa virtuaalimuodossakin!

      Charlotte Brontëlta tekisi mieli lukea jotain muutakin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi :)

      Poista
  2. Kotiopettajattaren tarina on hieno teos, joka löytyy itseltänikin. Tosin en sitä tähän haasteeseen ottanut mukaan. Tiheikön väestä taitaa löytyä myös yksi teos, jota en ole lukenut. Täytyisikin etsiä se kotoa maalta. Hieno kirjahyllykuva. Kirjahyllyt kiinnostavat minua kovasti. Ne kertoo paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen Tiheikön väkeä, ne ovat kovin sympaattisia ja rakastettavia lastenkirjoja!

      Kirjahylly tosiaankin kertoo paljon ihmisestä! Lisäksi ne ovat mielestäni jotenkin rauhoittavia sisustuselementtejä :D

      Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)