maanantai 1. kesäkuuta 2015

Toukokuun luetut

Toukokuussa luin seitsemän kirjaa, joista viisi oli spefiä.

Teksti saattaa sisältää spoilereita

Condie, Ally: Rajalla (Tarkoitettu #2)
Clare, Cassandra: Clockwork Angel (The Infernal Devices #1)
Alexander, Lloyd: Taran Vaeltaja (Prydainin kronikat #4)
Spoto, Donald: Lumous- Audrey Hepburnin elämä
Vuorela, Seita: Karikko
Funke, Cornelia: Rosvoruhtinas [U]
Huotarinen, Vilja-Tuulia: Kimmel

Luin Tarkoitetun joulukuussa ja vaikkei se ollutkaan mikään mestariteos, pidin siitä kuitenkin sen verran, että halusin lukea seuraavatkin osat. Rajalla tuotti suuren pettymyksen. Kaikki mikä Tarkoitetussa oli hyvää, puuttui jatko-osasta. Ei näin, ei näin. Juoni tökki, kerronta oli kökköä ja henkilöt vain ärsyttivät. (Paitsi Eli, Eli oli ihana :3) Taistelin kirjan kuitenkin urheasti loppuun ja kirjan suljettuani olin erittäin helpottunut. Viimeistä osaa en lue, koska mulla ei ole pienintäkään kiinnostusta tietää saavatko Cassia ja Ky toisensa tai miten kolmiodraama päättyy. (Voin arvata.) Kannet ovat parasta, mutta juoni ei ansaitse niitä. 

Clockwork angel oli kolmas enkkukirjani koskaan ja ensimmäinen, jonka suomennusta en ollut lukenut (ja jota ei ole edes käännetty). Lukukokemus oli positiivinen, pysyin erittäin hyvin kärryillä ja lukeminen oli mukavaa. (Plus että yksi nimeltämainitsematon Kirjaneito hehkutti kirjaa niin paljon, että sitä oli melkein vähän kuin pakko lukea ;)) Suosittelen ehdottomasti kaikkia TMI-faneja lukemaan nämä. Ihana aikakausi, ihania henkilöitä. Ja fanityttökohtauksia. Hihhui. Ja jos joku kysyy, niin se on sitten se team Jem. 

Prydainin kronikoiden neljäs osa oli tuttua tavaraa. Hauskaa, hyvin kirjoittua ja mielenkiintoista fantasiaa. Taranin hahmokehitys on loistavaa. Ensimmäisen osan ärsyttävä ja typerä pikkupoika on kasvanut tekojaan ymmärtäväksi ja järkeään käyttäväksi nuorukaiseksi. Olen onnellinen, että en lannistunut huonon ensimmäisen osan jälkeen. Lempihahmoni Eilonwy ei esiintynyt kirjassa surukseni lainkaan, mutta toivoakseni tämä puute korjataan seuraavassa ja viimeisessä osassa :) 

Lumous oli hienosti kirjoitettu elämäkerta. Audrey Hepburn on lempinäyttelijäni, joten hänen elämästään oli kiinnostava lukea. Krja valaisi Audreyn elämää hyvin ja oli nopealukuinen sekä koukuttava. Suosittelen kaikille Audrey elämästä ja elokuvista kiinnostuneille. Kirjassa on ihana kuvaliite, jossa on aina niin kauniin Audreyn kuvia. (Ja selvisipä sitten sekin, että Audrey oli oikeasti alipainoinen, 171 cm pitkä ja 50 kg painava. Ja että hänellä oli isot jalat. Räpyläjalkana tunnen iloa jälkimmäisestä.)

Karikko, huh. En tiedä, mitä sanoa. Kirja oli kaunis, mahtava, itkettävä. Upea. Rakastan Vuorelan tyyliä kirjoittaa. Erityisen riipaisevan kirjan lukemisesta teki Vuorelan kuolema pari kuukautta sitten. Lukekaa tämä. Se oli käsky. 

Rosvoruhtinas, yksi lempikirjoistani yhdeltä lempikirjailijaltani. Edellisestä lukukerrasta oli useampi vuosi aikaa, joten uusintaluku oli erittäin tervetullut. Ja voi hyvänen aika, kuinka rakastinkaan kirjaa edelleen! Hahmot, tarina, kirjoitustyyli. Venetsia. En ihmettele, että pikku-Celestine lumoutui tarinasta. Niin nimittäin lumoutui isompikin. 

Luin viime kesänä Vilja-Tuulia Huotarisen upean ja kamalan Valoa valoa valoa ja tartuin siitä innostuneena Kimmeliin. Voi ihanuus. Kimmel on kirja, jonka jokaisen 16-vuotiaan tytön pitäisi lukea. (Okei, itse oon vielä 15, mutta kuitenkin.) Nopealukuinen, mutta ajatuksia ja tunteita herättävä. Jos olet 16-vuotias, pian 16-vuotias, joskus ollut 16-vuotias, lue tämä. Pinkit kannet kätkevät sisäänsä kauniin tarinan. 

Toukokuu ei ollut hyvä lukukuukausi, mutta luin hyviä, hienoja ja vaikuttavia kirjoja. Luotan siihen, että kesälomalla saan luettua enemmän. Ainakin on paljon hyviä kirjoja odottamassa :)

Saatte tähän loppuun vielä upean tekstihelmen, jonka löysin siivotessani. Tämä on kirjoitettu saniksessa joskus tammikuussa, nauttikaa :D


10 kommenttia:

 1. Oikeesti oon edelleen niin ilonen, että tykkäsit Clockwork Angelista! :D Plus oon niin tyytyväinen että kirjavinkkaus (kröh kröh ei niin hienovarainen hihhulointi) tuotti tulosta. Nyt vaan seuraavien osien pariin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka siitä voi olla tykkäämättä? ;) ja joo, olet aika tehokas kirjavinkkaja :D

   Poista
 2. Audrey on minunkin yksi lempinäyttelijöistä. Pidin hänestä vuosi sitten englannin esitelmän. Luin muistaakseni jostain, että hänellä olisi ollut vain kaksi/kolme varvasta toisessa jalassa. (En sitten ole ihan varma.) Kimmelin ja Lumouksen haluaisin lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kirjassa ei ainakaan kerrottu mitään tuollaista!

   Molempia suosittelen sinulle :)

   Poista
  2. Tai sitten olen ymmärtänyt väärin, kun ei tuolta netin syövereistä mitään löydy... En tiedä.

   Poista
  3. Joo, mäkin tossa kattelin jotain Audreyn kuvia ja ihan normaalilta ne varpaat näyttää ;)

   Poista
 3. Karikko on ihana, ja aiheutti sellaiset tunnemyrskyt että en varmaan ikinä uskalla lukea sitä uudestaan :o
  Seita Vuorelalle hyvää matkaa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, ihan noin vahvasti ei sentään muhun vaikuttanut (vaikka itkinkin pienen valtameren)! Mutta eikös se ole vain hyvä, että kirja jättää edes jonkinlaisen jäljen?

   Poista
 4. Jotenkin osui juuri sillä lukuhetkellä, en tiedä vaikuttaisiko enää samalla tavalla :) Tuo on kyllä totta!

  VastaaPoista

Sano sanottavasi rohkeasti, minä en pure ;)

Tarkistan kommentit räyhääjien varalta.