keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Kirjoittamissuunitelmia vuodelle 2022

Vuoden alkuun kuuluu perinteisesti monenlaiset projektit, joten raotan blogissakin hieman pöytälaatikkoani ja listaan, millaiset suunnitelmat minulla on kirjoittamisen varalle tänä vuonna. Olen pitänyt kirjoitustaukoa siitä lähtien, kun DVR syyskuun lopussa valmistui, ja kerännyt voimia seuraaviin projekteihin. Hieman jännittää, miten kirjoitusrutiini muodostuu taas tauon jälkeen. Mutta mihinkäs sitä rutiinia sitten olisi tarkoitus käyttää? 

P
2022 tulee todennäköisesti olemaan pääasiallisesti P:n editointivuosi. Kirjoittamisen suhteen suurin tavoitteeni onkin siis se, että vuoden loppuun mennessä P:n toinen versio on valmis. Ensimmäinen versiohan valmistui jo vuonna 2018 (ääk, kolme ja puoli vuotta sitten!!), ja läpiluvunkin aloitin jo syksyllä 2020 (hiljaa hyvä tulee, tässäkin asiassa), mutta joululomalla sain sen luettua loppuun, ja olen valmis aloittamaan editoinnin. Teksti vaatii niin isoja kuin pieniä muutoksia, aina teemakokonaisuuden selkeyttämisestä henkilöiden iän muutoksiin. 

Isoimpia ongelmia P:n kanssa tulen luultavasti kokemaan sekä juonen että hahmojen kanssa. Juonenkuljetuksen kanssa minulla on hahmovetoisena kirjoittajana yleensäkin ongelmia, eikä P ole poikkeus. Toinen näkökulmahahmoista on suurimman osan tarinasta yhdessä paikassa kykenemättä siirtymään muualle, mikä johtaa helposti siihen, että juoni polkee paikallaan. Hahmojenkin kanssa on hieman ongelmia. Molemmat kertojahahmot ovat melko vastenmielisiä tyyppejä, joiden haluaisin kuitenkin olevan sellaisia, joihin lukija kiintyy (tai ainakin joiden toimintaa ymmärtää). Se on melkoisen vaikeaa, ja eteenkin toisen henkilön kohdalla täytyy tehdä töitä, että lukija taipuu hänen puolelleen. Myös joidenkin sivuhahmojen motivaatiota ja toimintaa pitää selkeyttää lukijalle. 

P:ssa keskeisessä roolissa ovat eräät sisarukset, joiden muotokuvat tein viime keväänä Picrewillä.

JL
Jos olen noheva P:n kanssa, voisin loppuvuodesta mahdollisesti jo hieman aloitella JL:n läpilukua. Suunnitelmissa on pitää ensi vuonna samanlainen editointispurtti kuin vuonna 2019 Pusun kanssa, tavoitteena saada JL kustantamokierrokselle viimeistään vuoden 2024 alkupuolella. (Kuulostaa muuten erittäin kaukaiselta tuo vuosi :D) En kuitenkaan aio ottaa stressiä asiasta. Jos en ehdi aloittaa läpilukua tänä vuonna, se on ihan ok. 

JL:n loppuratkaisu on alkanut hieman vaivata mieltäni. Pidän siitä kovasti, enkä ratkaisua itsessään aio muuttaa, mutta pohdin, pitäisikö loppuratkaisuun tuoda mukaan eräs tarinassa aikaisemmin esiintynyt henkilö. Edellisissä versioissa päähenkilöt ovat loppukohtauksessa kahdestaan, ja se toimii, mutta eräs esilukija sanoi, että kolmannen henkilön tarinakaari ei oikein pääse loppumaan tyydyttävästi. Jos tämä henkilö olisi mukana loppukohtauksessa ja tapahtumia katsottaisiin hänen silmiensä kautta, tämä ongelma ehkä korjaantuisi. Toisaalta en tiedä, kärsiikö lopun tiivis tunnelma siitä, että siihen tuodaan ylimääräisiä mukaan. Mielikuvani viimeisestä kohtauksesta on kaikessa karuudessaan kaunis ja elokuvallinen, joten en tiedä, haluanko muuttaa sitä. Onneksi mitään ratkaisuja ei ole pakko tehdä nyt, vaan minulla on aikaa miettiä tätä asiaa. 

JL:n päähenkilöt, niin ikään Picrewilla tehtyinä.


Pusu
Pusun lähtemisestä kustannuskierrokselle tuli kuun alussa kuluneeksi kaksi vuotta, ja sinä aikana se on ehtinyt kerätä jo 12 hylsyä. Lähetin kässärin viime keväänä erääseen kilpailuun, jota varten muokkasin kässäriä hieman ennen lähettämistä ja korjasin asioita, jotka olivat jääneet häiritsemään. Kilpailussa ei tullut menestystä, mutta korjattuun kässäriversioon olin tyytyväinen. Olen tullut siihen tulokseen, että Pusun tie on ainakin toistaiseksi tässä. Se on nyt lähetetty kustantamoihin, joihin sen haluan lähettää, enkä usko, että minulla on nyt valmiuksia editoida tekstiä enempää. On toki muutamia kustantamoja, joista ei ole vielä vastattu mitään, joten toivonkipinä ei ole täysin sammunut, mutta uusiin paikkoihin en sitä juuri nyt aio lähettää. Kenties joskus palaan tekstin pariin, kenties se saa joskus lähteä uudelleen kustantamoon, mutta nyt on aika keskittyä toisiin kässäreihin. Päätös on vähän vaikea, onhan Pusu ollut osa elämääni jo seitsemän (!!) vuoden ajan, mutta luulen, että se on nyt oikea. Saatan näistä ajatuksista kirjoittaa tarkemmin omassa postauksessaan vähän myöhemmin. 

Dystopiavampyyriromanssi
DVR:n kanssa en todennäköisesti tee tänä vuonna mitään muuta kuin odotan esilukijoiden kommentteja. Valehtelisin toki jos väittäisin, että en kaipaisi hahmoja (hieman olen miettinyt palaavani ainakin parin elämään novellimuodossa), mutta myös tuskainen pakertaminen tekstin parissa on nyt kirkkaana mielessä, joten mielelläni annan ajan kullata muistot, jotta kässärin pariin palaaminen on mukavampaa. 

Muuta, mitä?
Suunnitelmissa on ainakin pari novellia, jotka olisi kiva kirjoittaa loppuun. Lisäksi pohdin erästä runo"haastetta" keväämmälle tai kesälle, mutta katsotaan, millainen aikatauluni tulee olemaan. NaNoWriMoon saatan osallistua P:n kanssa, ainakin Campeihin. Loppukevät pitäisi olla opintojen puolesta kevyempi, joten ainakin huhtikuussa ehtisin varmaan osallistua. Isojen projektien rinnalla mikään suunnitelma ei kuitenkaan ole kiveen hakattu. Saa nähdä, mitä vuosi tuo tullessaan. 


Loppuun vielä kappale P:n soittolistalta. Sanoitus sopii useampaan tekstin henkilöön. (Jos video ei näy, klikkaa tästä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)