lauantai 14. joulukuuta 2019

Joulukalenteri 2019: luukku 14

Tervetuloa vuoden 2019 joulukalenteriin!

Tänä vuonna esittelen muutamia kirja ja elokuva -pareja, jotka ovat onnistuneet lähes mahdottomassa: siirtäneet hyvän kirjan ainakin jotenkuten onnistuneesti elokuvamuotoon. Luukku aukeaa joka toinen päivä aina jouluaattoon asti.

***
Luukku 14: Tähtiin kirjoitettu virhe (kirja 2012, elokuva 2014)


John Greenin kuuluisin romaani kertoo syöpää sairastavasta Hazelista, joka tutustuu vertaistukiryhmässä Augustukseen, joka on parantunut syövästään. Kirjan parissa itki teinityttö jos toinenkin, myös minä itse. Luin kirjan paria kuukautta ennen elokuvan ilmestymistä, menin katsomaan leffan pian sen ensi-illan jälkeen, ja itkin koko muun salin mukana hyvin räkäistä itkua. (Fun fact: tämä oli ensimmäinen elokuva, jonka kävin katsomassa aivan yksin! Perhettäni ei tämä kiinnostanut ja kukaan ystävistäni ei ollut kirjaa lukenut, joten nautin sitten omasta seurastani. Yksin elokuvissa käyminen on todella aliarvostettua!)

Mielestäni Tähtiin kirjoitettu virhe -elokuva on mainio esimerkki siitä, että elokuva voi olla ainakin melkein yhtä hyvä kuin kirjakin. Se tavoittaa kirjan tunnelman ja estetiikan mainiosti, ja soundtrack sopiii siihen myös erittäin hyvin. Näyttelijävalinnatkin ovat todella onnistuneita, ja varsinkin Hazelin ja Augustuksen välinen kemia on loistavaa. Aivan kirjan tasolle se ei yllä, mutta se on todella hyvä adaptaatio.

Usein Tähtiin kirjotetusta virheestä puhuttaessa mainitaan vain siitä, että kirja on todella surullinen ja "kaikki" itkevät sen parissa. Sen sijaan usein unohdetaan mainita, että kirja on varsinkin alkupuoleletaan todella hauska, ja vaikka lopussa uidaankin syvissä vesissä, huumori pilkahtelee silti siellä sun täällä.

(Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)