maanantai 16. joulukuuta 2019

Joulukalenteri 2019: luukku 16

Tervetuloa vuoden 2019 joulukalenteriin!

Tänä vuonna esittelen muutamia kirja ja elokuva -pareja, jotka ovat onnistuneet lähes mahdottomassa: siirtäneet hyvän kirjan ainakin jotenkuten onnistuneesti elokuvamuotoon. Luukku aukeaa joka toinen päivä aina jouluaattoon asti.

***
Luukku 16: Ylpeys ja ennakkoluulo (kirja 1813, tv-sarja 1995)


Palataan taas klassikkojen pariin! Jane Austenin kuuluisimmasta teoksesta tehty BBC:n tv-sarja on eräs ehdottomasti parhaista adaptaatioista, mitä on koskaan on tehty mistään kirjasta. Se on uskollinen kirjalle, on laadukkaasti käsikirjoitettu ja tuotettu, puvustus ja lavastus on silmiä hivelevää ja roolivalinnat sekä -suoritukset ovat myös todella onnistuneita!

Vastoin tapojani katsoin tämän sarjan ennen kuin luin Austenin kirjan, joten mielessäni kirja näyttää aina täsmälleen tv-sarjalta, mutta se ei ole mitenkään huono asia. Ainoa suuri ero, joka teosten välillä on, on Darcyn lampeensukeltamiskohtaus, jota ei kirjasta löydy, mutta jota en pane lainkaan pahakseni ;) Tv-sarja (ja miksei kirjakin) on täydellistä ajanvietettä esimerkiksi joululomalle. Mikäs sen parempaa kuin käpertyä suklaarasian kanssa sohvannurkkaan ja syventyä Austenin ajan Englannin ylimystön suhdekiemuroihin! Toissakesänä maratoonasin sarjan ystäväporukan kanssa, ja vaikka yhteensä kuusi tuntia kestävä sarja olikin melko hapottava suoritus, nautin silti joka hetkestä ja voin suositella kokemusta.

Ja katsotaan nyt myös elefanttia huoneessa: Colin Firth on Darcyna niin täydellinen, että pelkkä ajatuskin sulattaa minut lätäköksi lattialle. Hän on minun Darcyni, eikä kukaan voi olla oikeampi Darcy kuin hän <3

(Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)