tiistai 13. heinäkuuta 2021

Mid-Year Book Freak Out Tag 2021

Tämä tägi on kiertänyt useammassakin kirjablogissa nyt, kun vuotta 2021 on kulunut jo puolet (!!). Haaste vaikuttaa hyvältä tavalta summata yhteen vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana luettuja, joten päätin tarttua siihen itsekin.  Olen bongannut haasteen esimerkiksi Ankin kirjablogista ja Oksan hyllyltä -blogista. 

1. Mikä on paras kirja, jonka olet tähän mennessä lukenut?

Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys tuli ensimmäiseksi mieleen, joten mennään intuitiolla tällä kertaa! Kaikki vaikuttavat ihastuneen tähän kirjaan, enkä ole poikkeus. Hauska, eriskummallinen ja välillä haikeakin teos, joka on jotain ihan muuta kuin mihin olin aikaisemmin (suomalaisessa, aikuisille suunnatussa) kirjallisuudessa törmännyt.

2. Mikä on paras jatko-osa, jonka olet tähän mennessä lukenut?

Olen lukenut aika vähän jatko-osia sellaisista sarjoista, joita en olisi jo kertaalleen lukenut, mutta näistä paras on Briitta Hepo-ojan Sydämiä seireeneille, ongelmistaan huolimatta. Jos uusinnat lasketaan mukaan, paras on ollut joko Muumipapan urotyöt tai Vaarallinen juhannus3. Kerro tänä vuonna julkaistu kirja, jota et ole vielä lukenut, mutta jonka haluat lukea?

Sini Helmisen Hurme odottelee kirjastolainapinossani, joten sanotaan se! 

4. Mitä tänä vuonna julkaistavaa kirjaa odotat?

Rainbow Rowellin Anywhere the wind blows ilmestyi jo viime viikolla, mutta sen lukemista odotan. Vaikka Wayward son oli jonkinasteinen pettymys, kiinnostaa kuitenkin, miten Simonin, Bazin ja kumppaneiden tarina päättyy. Lisäksi myöhemmin syksyllä ilmestyvä Magdalena Hain Isetin solmu on lukulistalla! Myös Dess Terentjevan säeromaani Ihana kiinnostelee kovasti. Ja J.S. Meresmaan Khimaira! Riittähän näitä :D

5. Mikä kirja on tuottanut suurimman pettymyksen?

Paula Norosen Tarja Kulho-sarjan toinen osa Lomille lompsis. Ensimmäinen osa oli ihan hauska, vaikka olikin vähän pettymys, mutta Lomille lompsis ei jaksanut edes hymähdyttää niin monta kertaa kuin sarjan aloitusosa. Myös syvästi inhoamani kolmiodraamakuvio laski kirjan pisteitä. Parasta tässä oli Norosen itsensä lukema äänikirja. 

6. Mikä kirja on ollut suurin yllättäjä?

Ehkä Marilyn Monroen jälkeenjääneistä papereista koottu Välähdyksiä, sirpaleita. Tässä yllätti lähinnä se, miten edelleen ajankohtaisia Marilynin ajatukset esimerkiksi naisten seksuaalisuudesta olivat, ja kuinka jäsentelemättömistä ja pirstaleisista muistiinpanoistakin näki, miten lahjakas hän oli kirjoittajana(kin). 

7. Kuka on uusi lempikirjailijasi?

Puolen vuoden aikana ei ole ehtinyt löytyä uusia lempikirjailijoita.

8. Mihin fiktiiviseen henkilöön olet ihastunut?

Uusia ihastuksiakaan ei ole fiktiivisistä maailmoista ilmaantunut kuluneen puolen vuoden aikana. Ainoa, joka tulee edes etäisesti mieleen, on Elizabeth Acevedon Kaikilla mausteilla -kirjan Malachi, joka oli ihan sympaattinen hahmo (ja kivan fiksu love interest, ei aina itsestäänselvyys YA-kirjoissa :D), mutta en minä häneenkään ihastunut.

9. Mikä on uusi lempihahmosi?

Anni Saastamoisen Sirkka-romaanin nimihenkilö, oli niin naurettavan samanlainen kuin minäkin, että kiinnyin häneen heti. Vaikka Sirkan elämä saattaa ulkopuoliselle näyttää ankean harmaalta, hän löytää siitä paljon pieniä iloja. 

10. Mikä kirja sai sinut itkemään?

En ole tänä vuonna lukenut mitään suuria itkukohtauksia aiheuttavia kirjoja, vaikka hyvin herkästi kirja lukiessa vollotankin. Viivi Rintasen Sarjakuvaterapiaa kuitenkin nostatti kyyneleet useasti silmiin, sekä ilosta, surusta, että kiukusta. 

11. Mikä on tämän vuoden paras kirjan pohjalta tehty elokuva?

Netflixin minisarja The Queen's gambit, ehdottomasti!! Sarja perustuu Walter Tevisin kirjaan Musta kuningatar, ja on harvinainen adaptaatio, joka on mielestäni parempi kuin pohjateoksena käytetty kirja. Sarjasta huomaa, että sen tekijät ovat pitäneet kirjasta todella paljon, ja halunneet tehdä sille kunniaa. Tarinaan tehdyt muutoksetkin ovat tarpeellisia: siinä oli enemmän materiaalia ja suurin osa hahmoista oli moniulotteisempia kuin kirjassa. 

12. Mikä on tämän vuoden lempipostauksesi?

Ehkä tässä huomaa, että haaste on tarkoitettu ensisijaisesti kirjablogeille? :D Omalla kohdallani mikään koostepostaus ei nouse suosikiksi, koska ne ovat aika lailla peruskauraa. Niiden sijaan suosikkini on ehkä Musikaaleja lavalta (osa 2), jonka eteen näin todella paljon vaivaa, tai Muista minut näin -runo, josta pidän itse kovasti. 

13. Mikä on kaunein kirja, minkä olet ostanut tänä vuonna?

Kauheasti en ole kirjahankintoja tänä vuonna tehnyt, mutta itselleni kandin palauttamisesta palkinnoksi ostamani Hitchhiker's guide to the galaxy -yhteisnide on niistä ehdottomasti kaunein. En tiedä, miten kuvasta saa selvää, mutta nuo tähdet on folioitu! 


14. Mitkä kirjat aiot lukea vuoden loppuun mennessä? 

Minulla on tällä hetkellä pitkäaikaisesti kesken Maria Pettersonin Historian jännät naiset, se olisi kiva saada luettua vuoden loppuun mennessä. Ongelmana tosin on se, että kirjaa pitää lukea melko lyhyissä pätkissä, että ei tule informaatioähkyä. Muumien uusintaluku on myös tarkoitus saattaa tämän vuoden aikana loppuun, ja sen myötä myös Muumimuseon julkaisema Kuinkas sitten kävikään -teos. (Joka on eri asia kuin Janssonin samanniminen kuvakirja, toim. huom.!)


Haasteen saa kopioida omaan blogiinsa, jos siltä tuntuu! Muiden vastauksia on aina kiva lukea :)

2 kommenttia:

  1. Näitä on kiva lukea! Ja tämä oli kivaa tehdä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! On hauskaa, miten eri ihmiset näihin kysymyksiin vastaavat :)

      Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)