sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Joulukalenteri 2022: luukku 4

Tervetuloa vuoden 2022 joulukalenteriin! 

Tänä vuonna joulukuussa sukelletaan Youtuben syövereihin. Oli kyse sitten prokrastinoinnista, itsensä viihdyttämisestä, musiikin kuuntelusta tai itsensä sivistämisestä, Youtube tarjoaa kaiken tarvittavan. Tuskin olen ainoa, joka toisinaan uppoaa johonkin kummalliseen kaninkoloon juuri Youtubessa! Tässä kalenterissa esittelen kourallisen lempikanaviani. Kenties joku löytää kalenterista jotain uutta ja mielenkiintoista katsottavaa! 

Luukku aukeaa joka toinen päivä.

4. luukku: Lost vocals


1950- ja 1960-luvuilla oli tavallista, että musikaalitähdet eivät välttämättä laulaneet itse, vaan heidän lauluosuutensa dubattiin. Monissa hyvin kuuluisissakin musikaaleissa, kuten West side storyssa ja Sound of musicissa on tällaisia dubattuja laulusuorituksia. Välillä kävi niinkin, että näyttelijöille ei kerrottu, että heidän omaa ääntään ei tulla valkokankaalla kuulemaan, mistä seurasi usein pahaa mieltä. Esimerkiksi Audrey Hepburnin kerrotaan polttaneen päreensä täysin, kun hän kuuli, että hänen omaa ääntään ei tulla käyttämään My fair lady -elokuvassa, vaan Eliza Doolittlen laulusuoritukset toteuttaa Marni Nixon, eräs Hollywoodin kuuluisimmista "haamuäänistä". (Seuraavana päivänä Hepburnin oli tosin tullut takaisin studiolle ja pahoitellut raivokohtaustaan syvästi.) 

Lost vocals -kanavan ylläpitäjä pyrkii palauttamaan dubattujen laulajien oikeat äänet musikaalikappaleisiin. Hän hyödyntää esimerkiksi harjoituksista säilyneitä ääninauhoja. Äänenlaatu ei ole useinkaan paras mahdollinen, mutta työtä ei voi kuin arvostaa: sen verran monta teknistä vaihetta yhden videon tekemiseen menee! On myös mielenkiintoista, miten laaja ilmiö on ollut kyseessä. Nykyään tällainen tuskin menisi yhtä helposti yleisölle läpi. (Toisaalta voidaan sitten miettiä esimerkiksi sitä, että olisiko Mamma mian katsominen vähän siedettävämpää, jos Pierce Brosnan vain availisi suutaan ja joku toinen laulaisi hänen puolestaan....) 

Esimerkkivideona tarjoan Just you wait -laulun jo aiemmin mainitusta My fair lady -elokuvasta. Kaikkea Hepburnin laulua ei elokuvassa dubattu, esimerkiksi tässä laulussa vain Elizan unelmointikohtauksen lauloi Nixon. Vaikka rakastankin Audrey Hepburnia, tiedostan, että laulajana hän ei ollut parhaasta päästä. Toisaalta esimerkiksi Funny face -musikaalissa ja ikonisessa Moon river -kohtauksessa Breakfast at the Tiffany'sissa, hän lauloi itse, ja niihin hänen äänensä mielestäni sopii hienosti. My fair ladyn laulut ovat selvästi liian korkeita ja haastavia hänen äänelleen, joten siinä mielessä ymmärrän haamulaulajan käytön. Kuitenkin Nixonin ääni ei mielestäni sovi Elizan hahmolle: se on jotenkin liian hallittu ja harjoiteltu. Audreyn rosoisempi ääni sopisi Lontoon kaduilla köyhyydessä elävälle kukkaistytölle paremmin ja tekisi hahmosta realistisemman. (Ei keskustella siitä, että musikaalit eivät ole muutenkaan kauhean realistinen genre :D) 

Hauska fakta muuten: Marni Nixon ei juurikaan esiintynyt elokuvissa omilla kasvoillaan, mutta Sound of musicissa hän esittää sisar Sophiaa, erästä nunnaa, jonka kanssa Maria on samassa luostarissa! 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä. Kanavalle pääset tästä

4 kommenttia:

 1. Refleksinomaisesti tuntuu hirveän väärältä että haamulaulajia on käytetty. Siinähän ihmiset luulevat ihan väärän ihmisen olevan hyvä laulaja. :D Ei varmaan tosiaan nykyään menisi yhtä hyvin läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa muistelen lukeneeni, että jossain elokuvassa olisi käytetty haamulaulajaa ihan vuosi tai pari sitten! Yhtään en kyllä muista, mikä elokuva olisi ollut kyseessä, tai muistanko kokonaan väärin...

   Mielenkiintoinen ura oli myös Jeanne Cranella, joka oli laulutaitoinen, mutta jonka laulu jostain syystä dubattiin vuoden 1945 State fair -elokuvaan. Sen menestyksen saattelemana Crane päätyi näyttelemään useissa musikaaleissa, mutta hän ei koskaan laulanut itse. Suurimmassa osassa lauloi Louanne Hogan, joka oli haamulaulanut Cranen laulut myös State fairissa!

   Poista
 2. Audreyn ääni sopii varsinkin tähän rooliin tosi hyvin! Ihan totta että Marni Nixonin kaunis ääni kuulostaa vähän liiankin hienostuneelta. Audreyn laulama "I could have danced all night" on myös hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin halunnut linkata tuon biisin tähän postaukseen, mutta jostain syystä blogger ei suostunut upottamaan sitä tähän! Mielestäni siinä kuuluu se, että Audrey joutuu laulamaan liian korkealta, mutta en ymmärrä, miksi laulua ei olisi voinut sovittaa uudestaan niin, että hänen äänialansa olisi riittänyt...

   Poista

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)