maanantai 12. joulukuuta 2022

Joulukalenteri 2022: luukku 12

Tervetuloa vuoden 2022 joulukalenteriin! 

Tänä vuonna joulukuussa sukelletaan Youtuben syövereihin. Oli kyse sitten prokrastinoinnista, itsensä viihdyttämisestä, musiikin kuuntelusta tai itsensä sivistämisestä, Youtube tarjoaa kaiken tarvittavan. Tuskin olen ainoa, joka toisinaan uppoaa johonkin kummalliseen kaninkoloon juuri Youtubessa! Tässä kalenterissa esittelen kourallisen lempikanaviani. Kenties joku löytää kalenterista jotain uutta ja mielenkiintoista katsottavaa! 

Luukku aukeaa joka toinen päivä.

12. luukku: The Princess and the Scrivener


Olemme saapuneet joulukalenterin puoliväliin, ja tänään luukusta paljastuu The Princess and the Scrivener -kanava! Tällä kanavalla ystävykset Paige ja Sarah käsittelevät erilaisia populaarikulttuurin ilmiöitä, ja näkökulma on yleensä intersektionaalisessa feminismissä. Kaksikko tekee videoita niin yhdessä kuin erikseen, ja puhuvat pääosin kirjoista ja elokuvista. Joskus kyseessä on suosikkiteosten esittely, arvio jostain uudesta (tai vähän vanhemmastakin) kulttuurituotteista, toisinaan videoessee. Kanavalta löytyy myös muutama pidempi videoesseekokonaisuus, esimerkiksi vuoden 2017 live action -versiosta Kaunotar ja hirviö -elokuvasta ja siitä, mikä siinä meni pieleen. 

Mielestäni The Princess and the Scrivenerin vahvuus on ehdottomasti kiehtovat näkökulmat aiheisiin. Omasta etuoikeutetusta asemasta ei välttämättä osaa nähdä populaarikulttuurin syvälle juurtuneita rasistisia ja ableistisia rakenteita, ja esimerkiksi niiden paremmassa hahmottamisessa heidän videonsa ovat olleet avuksi. Vaikka aiheet ovat monesti vakavia, videot eivät ole ryppyotsaisia. Paige ja Sarah ovat selvästi todella intohimoisia populaarikulttuurin rakastajia, ja rakkaus myös näkyy. Huumoriakaan ei unohdeta. Erityismainita sille, että videot on suurimmaksi osaksi tekstitetty! Se helpottaa välillä perässä pysymistä, kun englanti ei ole oma äidinkieli. 

Esimerkkivideoksi valitsin joulun kunniaksi vähän vanhemman videon. Video on osa P&S watch -sarjaa, jossa Paige ja Sarah katsovat elokuvia yhdessä, ja tällä kertaa he katsovat The Muppet Christmas Carol -elokuvan. Kyseessä on eräs ehdottomista lempijouluelokuvistani, joten valinta oli sinänsä helppo. Videolla näkyy hyvin Paigen ja Sarahin keskinäinen kemia ja huumorintaju, ja on hyvä esimerkki siitä, että tiukan asian lisäksi kanavalta löytyy myös kevyempää sisältöä. Nauran tälle videolle aina ääneen huolimatta siitä, kuinka monta kertaa tämän katson. "Nobody is safe from the industrial revolution!"

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä. Kanavalle pääset tästä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sano sanottavasi, mutta älä räyhää. Tarkistan kommentit ja julkaisen vain asialliset :)